Kdy je nutné se zbavit vosího hnízda a druhy vos

Kdy je nutné se zbavit vosího hnízda a druhy vos
Kdy je nutné se zbavit vosího hnízda a druhy vos. Mít vosí hnízdo v domě nebo jeho okolí je nepříjemná situace. Hrozí pobodání. Dobré je vědět, o jaký druh vos jde.

Otázka alergie na bodnutí

Ujistěte se, že nejste alergičtí na vosí bodnutí. Pokud si nejste jistí, jestli máte alergii na vosí bodnutí nebo ne, objednejte se k vašemu lékaři na vyšetření na alergii, předtím, než se pokusíte vypořádat s hnízdem. Pokud vyšetření potvrdí, že nejste alergičtí na žihadla, můžete pokračovat ve zbavování se hnízda sami.

Pomohou hasiči nebo deratizátoři

Kontaktujte hasiče. Hasiči vám u nás pomohou s odstraněním vosích hnízd. Zvažte zavolat deratizátora. V některých situacích je nejlepší nechat odstranění hnízda na profesionálech.

To platí tehdy, jste-li na vosí bodnutí alergičtí, nebo pokud je hnízdo na nešikovném nebo těžko dosažitelném místě, jako je uvnitř zdi nebo pod betonovou deskou. Také se doporučuje zavolat profesionálního deratizátora, pokud jste alergičtí na vosí bodnutí, protože zbavování se hnízda na vlastní pěst může být nebezpečné.

Někdy je můžete nechat být

Zvažte prostě nechat hnízdo být. Pokud je vosí hnízdo dost daleko od vašeho domova, že nepředstavuje vážnou hrozbu, měli byste zvážit nechat ho být, obzvlášť pokud patří méně agresivnímu druhu vos, jako jsou vosíci. I vosy jsou důležitou částí ekosystému, protože opylují rostliny a květiny a požírají jiné zahradní škůdce, například housenky. Pokud zjistíte, že hnízdo ve skutečnosti patří včelám místo vosám, neničte ho. Populace včel medonosných je v úpadku. Místo zničení hnízda zavolejte místnímu včelaři, který hnízdo převezme.

Druhy vos

Zjistěte, o jaký druh vosího hnízda se jedná. Předtím, než se s hnízdem vypořádáte, je důležité vědět, s kterým druhem vos se potýkáte, protože to vám ukáže nejlepší způsob, jak se jich zbavit. Tři hlavní typy vos:

Vosík skvrnitý: Vosíci skvrnití mají oproti jiným druhům vos dlouhá těla a nohy. Staví si velká nechráněná hnízda, kde jsou jasně viditelné plástve. Jejich hnízda se často přirovnávají k obrácenému deštníku a obvykle jsou stavěny na krytých místech, jako jsou okapy domů nebo konce otevřených trubek. Zaútočí pouze tehdy, když se cítí ohrožení, ale jejich žihadla mohou být celkem bolestivá a potenciálně nebezpečná. 

Vosa obecná: Vosy obecné mají tlustá černá tykadla a kratší nohy (ve srovnání s vosíkem). Staví si zakrytá hnízda papírového vzhledu a upřednostňují uzavřená místa jakou jsou dutiny ve zdi nebo v zemi. Mohou být velmi agresivní, několikrát štípají a v rojích mohou útočit.

Sršni: Sršni jsou největší typ vos. Evropský sršeň je hnědý s oranžovým zbarvením. Sršni si staví papírová hnízda, která se často nacházejí v kmenech stropů a dutinách ve zdi. 

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.09.2024
Reklama
Reklama