Jak na pěstování chryzantém, květů podzimu

Jak na pěstování chryzantém, květů podzimu
Ačkoli jsou chryzantémy spojovány s podzimem, jsou skvělým doplňkem zahrady po celé vegetační období. Zjistěte, jak zasadit a pečovat o chryzantémy pro maximum květů.

Pestrá škála barev a odrůd

Chryzantémy jsou jednou z nejsnáze pěstovatelných trvalek. I když nejsou specifické pro žádné roční období. Chryzantémy jsou symbolem podzimu a kvetou i po odkvětu ostatních květin. Stovky odrůd chryzantém jsou různorodé: výškou, barvou, velikostí a dobou květu. Při návštěvě zahradnictví si můžete vybrat podle svých potřeb a vkusu. Vyberte si jednu nebo dvě barvy, abyste dosáhli maximálního efektu. Nebo vytvořte postupný přechod souvisejících barev. Pokud pěstujete dýně a tykve, vyberte si oranžové, žluté a krémově bílé chryzantémy. Máte-li v zahradě hodně zeleně, zkuste jasně růžové, levandulové, bílé nebo červené.

Chtějí hodně vlhkosti i hnojiva

Chryzantémy lze začít pěstovat jako semena, z řízků a dělením, nebo je lze zakoupit jako menší rostliny nebo vzrostlé ve velkých nádobách. Chryzantémy rostou nejlépe a produkují nejvíce květů, pokud jsou vysazeny na plném slunci a dostávají dostatek hnojiva a vlhkosti. V ideálním případě by měly být chryzantémy vysazeny brzy na jaře poté, co pomine nebezpečí mrazů. Mohou být vysazeny téměř kdykoliv, pokud mají čas vytvořit svůj kořenový systém, alespoň šest týdnů před extrémy horkého nebo mrazivého počasí.

Potřebují pět až šest hodin slunce

Chryzantémy by měly být vysazeny do dobře připravené, úrodné, hlinité nebo písčité půdy, kde mají plné ranní slunce, alespoň pět až šest hodin denně. Vykopejte díru alespoň dvakrát větší, než je kořenový bal a zakomponujte do ní organickou hmotu, jako je kompost nebo rašelina, která vám pomůže s odvodněním.

Před květem hodně hnojte

Chryzantémy jsou poměrně odolné a mohou prospívat samy, ale během vegetačního období jim prospívá lehké a časté hnojení vyváženým hnojivem. Hnojte v době, kdy jsou rostliny připraveny ke kvetení, a přerušte hnojení po vytvoření poupat květů.

Musíte rostliny držet v suchu

Nepěstujte chryzantémy na stejném místě déle než tři po sobě jdoucí roky, abyste předešli problémům s chorobami a škůdci. Chryzantémy jsou náchylné k mšicím a plísním, proto je prioritou udržet rostliny v suchu. Chryzantémy potřebují dostatečnou cirkulaci vzduchu a odvod vody, tím zabráníte napadení chorobami a škůdci.

Zdroje: PennState Extension, The Spruce, Taste of Home, Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.09.2024
Reklama
Reklama