Proč zakládat kompost na podzim

Proč zakládat kompost na podzim
Proč zakládat kompost na podzim. Pokud je někdy nejlepší čas začít s kompostem, je to podzim. To je doba, kdy zahrada generuje odpad téměř ze všech směrů.

Co lze použít do kompostu

Zahrnuje to všechny staré záhonové rostliny, zbytky plodin ze zeleninových záhonů a skleníků, shrabaný mech z trávníku a spadané listí ze stromů (i když to je možné nechat shnít samostatně v černých polyetylénových pytlích perforovaných zahradními vidlemi, aby se dovnitř dostalo trochu vzduchu nebo ho lze drtit sekačkou, která dokáže vytvořit mulč). Nepoužívejte žádný silný dřevní materiál, pokud jej nejprve neprotáhnete drtičem. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte vhodný kompostovací koš, který udrží teplo uvnitř. 

Kompostování je dlouhý proces

Do příštího léta bude kompost, který začnete dělat nyní, připraven k distribuci do květináčů a záhonů jako bioaktivní doplněk půdy. Kompostování od podzimu do jara se řídí přírodními povětrnostními cykly, takže je to pomalý proces, který může trvat šest měsíců i déle. Nízké zimní teploty potlačují biologickou aktivitu v kompostu, ale opakované zmrazování a rozmrazování ničí houževnaté rostlinné tkáně, což je lépe připravuje na hnilobu.

Shromážděte použité rostliny

Staré rostliny, které již nejsou skutečně produktivní, je nejlepší vytrhat a naskládat na pohodlné malé hromady po zahradě. Listy, stonky a kořeny mohou hostit hmyz nebo choroby, ale vytrhávání rostlin přerušuje jejich hodování, protože většina škůdců potřebuje k přežití živého hostitele. Staré rostliny můžete vyhodit do hlavního kompostu nebo je nechat zmenšit v malých hromadách, než je přidáte do uzavřeného kompostéru. Když jsou staré rostliny z cesty, možná budete mít čas zasadit do nově uvolněného prostoru zimní krycí plodinu, která podporuje živiny v půdě. Pokud máte rostliny, které jsou napadeny mšicemi nebo jiným hmyzem, rychle nacpěte všechny rostliny do velkého plastového sáčku, aby se škůdci nerozšířili. Sáček pevně uzavřete a umístěte jej na několik dní na slunce, než zkompostujete odumřelé rostliny a brouky.

Zdroje: DIY, Growveg, Learn Eartheasy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.10.2024
Reklama
Reklama