Tak co to je? Naučte se rozeznat myš, potkana a krysu!

Tak co to je? Naučte se rozeznat myš, potkana a krysu!
Ve světě malých hlodavců se často setkáváme s myšmi, potkany a krysami. Tyto tři druhy mohou být na první pohled podobné, ale skutečně se od sebe liší. Naučte se rozpoznat tyto zvířata!

MYŠ 

Myši jsou nejmenší ze tří druhů a mají drobné tělo, dlouhý ocas a malé uši. Mají obvykle štíhlé a křehké končetiny. Myši mají tendenci žít v blízkosti lidských obydlí, přičemž vyhledávají potravu a úkryty v domech, sklepích nebo garážích. Jsou zvědavé a aktivní za soumraku a v noci. Myši jsou přítomny ve městech i na venkově.

POTKAN

Potkani jsou větší než myši a mají robustnější tělo, silný ocas a výraznější hlavu. Mají také větší a méně jemné uši než myši. Potkani jsou obecně známí tím, že žijí ve skupinách a vytvářejí rozsáhlé nory a podzemní systémy. Potkani jsou přizpůsobiví a žijí jak v městském prostředí, tak v zemědělských oblastech. Často vyhledávají potravu ve skladech, kanalizacích a odpadních jamech.

KRYSA

Krysy jsou největší ze tří druhů a mají robustní tělo, silný ocas a velké uši. Jsou známé svou schopností přizpůsobit se různým prostředím. Krysy jsou časté ve městech, obývají kanalizace, sklady, skládky a veřejné prostory. Jsou aktivní hlavně v noci. Krysy jsou také známé tím, že mají silné skusné schopnosti a mohou způsobit škody na budovách, potrubí a elektrických vedeních.

TAK JAK?

Při rozeznávání těchto zvířat je také důležité věnovat pozornost jejich chování a stopám, které zanechávají. Například myši zanechávají malé stopové stopy a stolice, zatímco potkani a krysy mají větší stopové stopy a mohou způsobit viditelnější škody na objektech.

Pokud se setkáte s některým z těchto hlodavců na své zahradě nebo v domě, je důležité přijmout odpovídající opatření k jejich kontrolě. To může zahrnovat odstraňování potravy a úkrytů, udržování čistoty a zabezpečení budov a využití pastí nebo profesionálních služeb.

Rozpoznání myší, potkanů a krys je klíčové pro řádnou identifikaci a účinnou kontrolu těchto hlodavců. Se znalostí jejich vzhledu, chování a preferencí můžete lépe chránit svou zahradu a domov před jejich nežádoucí přítomností.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Zahrada – Petra Dvořáková



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 30.05.2023
Reklama
Reklama