Znáš ten pocit, kdy chceš nakrájet rajče, ale místo úhledných plátků vyrobíš na prkénku nedobrovolný kečup? Tupý nůž je v kuchyni peklíčko, které dokáže spolehlivě zkazit náladu u vaření, ale neboj, vrátit mu ostrost břitvy není žádná jaderná fyzika a s trochou cviku to zvládneš levou zadní.
Umění trefit ten správný sklon
Možná máš respekt z toho, že bys čepel zničil, ale broušení zvládne každý. Je to jen o praxi. Napoprvé to možná nebude dokonalé, ale po pár pokusech získáš do ruky cit a budeš brousit cokoliv, co ti přijde pod ruku. Alfou a omegou úspěchu je úhel. Nůž musíš k brousku přikládat pod malým sklonem, ideálně kolem dvaceti stupňů, a co je nejdůležitější… tento sklon musíš udržet po celou dobu tahu.
Pohyb by měl být plynulý, žádné trhaní. Lehce přitlač a veď nůž po brusné ploše v obou směrech. Pokud to myslíš vážně, měl bys mít ve výbavě dva kameny. Jeden hrubší, kterým srovnáš ty největší nerovnosti a tupost, a druhý jemnější na finální doladění. Fajnšmekři pak ještě přetáhnou ostří přes kožený řemen, aby bylo dokonale hladké.
MacGyver v kuchyni aneb když není brousek
Co ale dělat, když jsi na chatě nebo prostě doma brousek nemáš? Nezoufej, poradíš si i tak. Dá se využít drsnější betonový schod nebo kamenný parapet. Tady ale buď opatrný, protože hrubý beton může čepel poškrábat víc, než by sis přál. Další variantou je smirkový papír. Ten si ale nejdřív připevni na nějakou pevnou podložku, aby ti neujížděl pod rukama.
Můj oblíbený trik pro případ nouze se skrývá v kredenci. Otoč obyčejný keramický hrnek nebo talíř dnem vzhůru. Vidíš ten drsný, nenalakovaný kroužek na spodku? To je perfektní nouzový brousek! Stačí pár tahů a nůž hned řeže lépe.
Diamant pro keramiku
Pamatuj ale na jednu věc. Všechny tyhle rady, ať už jde o schody nebo hrnky, platí pro klasické ocelové nože. Pokud máš doma moderní keramické nože, na ty s betonem nechoď. Keramika je tvrdá a křehká, pročež vyžaduje výhradně speciální diamantový brousek. Cokoliv jiného by ji mohlo nenávratně poškodit.
Zdroj: Autorský text
Zdroj foto: Pixabay
