Mrzí vás to, ale co s tím? Někdy i sebepozornějšímu kuchaři se zkrátka povede nějaký hrnec pořádně spálit. Naštěstí existují možnosti, jak se s problémem zdárně popasaovat, aniž by hrnec musel skončit v popelnici.
Stačí chvilka
Každému se to někdy stane – chvíle nepozornosti, telefon nebo dítě v kuchyni, a rýže, mléko či omáčka se spálí tak, že dno hrnce připomíná černé uhlí. Naštěstí existují jednoduché a šetrné způsoby, jak připáleniny odstranit bez zbytečného drhnutí a bez chemie.
Jedlá soda a ocet – klasika, která nikdy nezklame
Do připáleného hrnce nasypte 2–3 lžíce jedlé sody, zalijte asi 2 cm vody a přidejte půl hrnku octa. Směs začne pěnit, a to je správně. Pak hrnec postavte na sporák a nechte směs 10–15 minut povařit. Po vychladnutí půjde připálenina snadno dolů houbičkou nebo dřevěnou špachtlí. Tento trik si poradí i s napečeným tukem nebo mlékem.
Sůl a citron na jemnější povrchy
Pokud máte nerezové nebo smaltované nádobí, zkuste šetrnější variantu. Posypte dno hrnce hrubou solí, přidejte šťávu z půlky citronu a trochu vody. Nechte působit alespoň hodinu, poté jemně vydrhněte. Sůl funguje jako abrazivum a citron rozpouští tuk i zápach. Navíc po sobě zanechá krásný lesk.
Ocet s jedlou sodou přes noc
Když je hrnec skutečně silně připálený, nechte působit čas. Zalijte dno směsí horké vody a octa (v poměru 2 : 1), přisypte lžíci sody a nechte přes noc stát. Ráno už jen setřete měkkou houbičkou. Připáleniny se samy odlepí a dno bude opět jako nové.
Kypřicí prášek nebo prášek do pečiva
Nemáte po ruce sodu? Sáhněte po kypřicím prášku. Nasypte jeden sáček do hrnce s trochou vody, přiveďte k varu a pak nechte vychladnout. Zbytky připáleniny půjdou snadno odstranit.
Aktivní uhlí – pro těžké případy
Rozdrťte tabletu aktivního uhlí, nasypte ji do hrnce, přidejte trochu vody a nechte několik hodin působit. Uhlí na sebe váže spálené zbytky i pachy, takže je to ideální trik na spálené polévky či omáčky.
Tip na závěr
Nikdy nepoužívejte drátěnku na teflon nebo keramiku, poškrábali byste povrch. Raději využijte dřevěnou nebo plastovou špachtli a mějte trochu trpělivosti. S trochou sody, octa a dobré nálady tak i z „odpáleného“ hrnce uděláte znovu lesklý kousek. A příště? Možná raději nastavte minutku, vaše hrnce vám poděkují.
Zdroje: Food52, The Kitchn, The Spruce, Good Housekeeping
Zdroj foto: Freepik.com