Máte už plné zuby té kupované šunky plné vody a éček? Rozumím ti, ta chuť poctivého uzeného, které voní dřevem a poctivou prací, prostě chybí. Dobrou zprávou je, že nemusíš být stavební inženýr ani milionář, abys si tuhle dobrotu dopřál přímo na své zahradě, a stačí ti k tomu jedno volné odpoledne.
Co najdeš v garáži a na sběrném dvoře
Celé kouzlo spočívá v jednoduchosti. Nepotřebuješ žádné drahé nerezové skříně, bohatě si vystačíš s tím, co se často válí ladem. Základem tvé budoucí továrny na lahůdky bude starý kovový barel. Pokud ho nemáš, poslouží i větší železná krabice nebo staré vědro, jestliže plánuješ udit jen pár kousků pro chuť. K tomu si připrav rouru a koleno o průměru 150 milimetrů, pár cihel, kus plechu na zakrytí topeniště a ocelové pruty s háky, na kterých se bude maso houpat. A nezapomeň na kus pevné látky, třeba pytloviny, která poslouží jako poklice.
Web radykutilum.cz uvádí, že tento návod umožní při průměrné šikovnosti postavit funkční zařízení přibližně za dvě až tři hodinky. To znamená, že když v pátek přijdeš z práce a převlékneš se do montérek, večer už můžeš s pivem v ruce hlídat teplotu kouře.
Krumpáč do ruky a jdeme na to
Nejdůležitější je vybrat správné místo. Fyzika funguje neúprosně, pročež by mezi topeništěm a samotným barelem mělo být mírné převýšení. To ti zajistí ten správný tah, bez kterého by oheň jen čoudil na místě. Ideální vzdálenost mezi ohněm a masem jsou zhruba tři metry.
Vezmi lopatu a vykopej pro topeniště jámu o rozměrech zhruba 60 krát 60 centimetrů. Od ní povedeš mělký příkop pro rouru směrem k místu, kde bude stát barel. Do sudu vyřízni dole otvor, napoj koleno a spoj ho s rourou v zemi. Stěny topeniště zpevníš cihlami, aby se ti hlína nesesypala do ohně, a vrch zakryješ plechem.
Finále je překvapivě prosté. „Rouru a topeniště stačí přisypat hlínou a stavba udírny je v podstatě hotova,“ radí zkušení kutilové. Hlína funguje jako skvělá izolace a zároveň drží vše na svém místě. Při samotném uzení pak jen na barel položíš tyče, navěsíš klobásky nebo bůček a vrch překryješ navlhčenou látkou, která reguluje odchod kouře.
Fyzika kouře a studená varianta
Princip je u všech udíren stejný, leč délka roury hraje zásadní roli. Pokud jsi milovníkem ryb nebo trvanlivých klobás, které vyžadují takzvané uzení studeným kouřem, musíš rouru natáhnout. Teplota kouře musí cestou k masu klesnout, takže přívod by měl být delší než pět metrů.
Jestli se ti nechce kopat nebo nemáš barel, můžeš samozřejmě improvizovat a postavit si komín i topeniště z cihel, ale to už je práce na celý víkend. Tahle „barelová“ metoda je geniální v tom, že je rychlá, levná a výsledek na talíři chutná úplně stejně božsky.
Zdroj foto: Pixabay
