
Použití hořáku vhodné velikosti na sporáku je nezbytné pro úsporu energie. Neshodné velikosti mohou mít za následek zbytečné plýtvání energií, a navíc ještě prodloužení doby vaření. Sladěním hrnců a pánví s vhodnými hořáky se zlepšuje účinnost vaření a výrazně snižuje spotřeba energie. Výběr hořáku, který přesně odpovídá průměru nádobí, urychluje proces ohřevu a zajišťuje, že se teplo soustředí tam, kde je potřeba. Tato přesnost minimalizuje celkovou spotřebu energie v kuchyni.
Výběr nádobí také hraje významnou roli v energetické účinnosti. Pánve se silným dnem a vynikající tepelnou vodivostí usnadňují rychlejší vaření, což dále přispívá k úspoře energie. Používání pokliček během vaření zachycuje teplo, čímž se zkracuje potřebná doba vaření. Vyplatí se investovat do jedné kvalitní sady nádobí se silným dnem, ušetříte díky ní spoustu energie a taková kvalitní sada vám vydrží dlouhé. Počáteční vyšší investice se v tomto případě jasně vyplatí.
Použití pomalého hrnce dělá život mnohem jednodušším. Tyto spotřebiče spotřebovávají méně elektřiny než varné desky a trouby, což vede k úsporám energie.
Pomalé hrnce umožňují jídlo mírně vařit po celé hodiny, což zvýrazňuje chuť a zároveň šetří čas. S malou ranní přípravou se můžete vrátit domů na lahodnou uvařenou večeři. Pomalé vaření navíc umožňuje hromadnou přípravu jídla, takže rodiny mohou porcovat porce na týden a lépe využívat své energeticky úsporné spotřebiče.
Zdroje: Energy Sage, Consumer Energy Center, Energy Saving Trust, Energy Theory
Zdroje foto: Freepik.com