Jak si na zahradě vytvořit anglický trávník

Jak si na zahradě vytvořit anglický trávník
Anglický trávník je synonymem pro krásnou a dokonale udržovanou zahradní plochu. Jeho charakteristický vzhled spočívá v hustém trávníku, který vypadá jako sametový koberec. Pokud si přejete mít anglický trávník na své zahradě, následujte naše kroky.

Příprava půdy:

Nejprve je důležité připravit půdu. Odstraňte všechny nežádoucí plevele, kameny a další překážky. Následně půdu obracejte a provzdušňujte. Přidejte kompost nebo jiný organický materiál, aby se zlepšila struktura půdy a poskytly živiny pro trávu.

Výběr trávníkové směsi:

Pro anglický trávník je důležité zvolit kvalitní trávníkovou směs, která obsahuje trávy s jemnými a hustými listy. Oblíbené druhy zahrnují jemnou ovsa, červenou a bílou osinu, a také vřesovištní trávu.

Výsev:

Výsev trávníku provádějte podle doporučení na obalu trávníkové směsi. Rovnoměrně rozprostřete semena po připravené půdě. Pro lepší výsledky můžete provést dvoufázový výsev, kdy na první vrstvu semínek přidáte vrstvu jemného písku a teprve pak zasejete druhou vrstvu semen.

Zalévání:

Zalévejte nově zasetý trávník pravidelně, aby se semena ujala. Mějte na paměti, že půda by měla být stále vlhká, ale ne zamokřená. Po vyklíčení semen postupně snižujte frekvenci zalévání.

Hnojení:

Přiměřené hnojení je klíčové pro zdravý růst trávníku. Použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku, který podporuje růst listů. Hnojte v souladu s pokyny na obalu hnojiva.

Kosení:

Kosu trávníku pravidelně, ale ne příliš nízko. Výška kosy by měla být nastavena tak, aby byly zachovány jemné trávy. Udržujte výšku trávníku kolem 5-7 cm.

Zálivka:

Zálivka by měla být prováděna zásadně ráno nebo večer, abyste minimalizovali ztrátu vody v důsledku odpařování. Zaměřte se na kořeny trávy, nikoliv na listy.

Aerace a vertikutace:

Pravidelně provádějte aeraci (provzdušňování) půdy, což zlepší průchod vzduchu a vody k kořenům trávy. Vertikutací odstraňte odumřelý materiál a plevele.

Kontrola škůdců a nemocí:

Pravidelně sledujte stav trávníku a vyhledávejte případné škůdce či nemoci. Při potřebě použijte vhodné prostředky na ochranu trávníku.

Trpělivost a péče:

Vytvoření dokonalého anglického trávníku vyžaduje trpělivost a péči. Sledujte postupný růst a vývoj, a v případě potřeby upravujte péči podle aktuálních potřeb trávníku.

Anglický trávník může být nádherným a působivým prvkem vaší zahrady. Sledujte tyto kroky a s láskou a péčí o něj postupně dosáhnete onoho charakteristického vzhledu.

 

Zdroj: Jak si zařídit domov - Pěkná, Jana

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sopot - zdroj fotky: profimedia , Publikováno: 12.08.2023
Reklama
Reklama