Podzimní tráva v zahradě: Jak o ni pečovat a připravit ji na zimu

Podzimní tráva v zahradě: Jak o ni pečovat a připravit ji na zimu
Podzim je časem, kdy se vaše zahrada mění. Zelený trávník, který v létě králuje, postupně přechází do podzimního klidu. Ale to neznamená, že o něj nemusíte pečovat. Podzimní tráva vyžaduje svou péči, abyste zajistili, že bude zdravá a krásná i v následujícím roce. V tomto článku vám představíme několik kroků, které můžete udělat, abyste připravili váš trávník na zimu.

Kosení trávníku

I v podzimním období je třeba pravidelně kosit trávník. Listí, které spadá ze stromů, by mohlo trávník zakrýt, což by mu bránilo v dýchání a světelném přístupu. Kosením odstraníte nadbytečný listový odpad a zajistíte, že trávník bude mít přístup ke slunečnímu světlu. Výška sečení by měla být přizpůsobena podle druhu trávníku, ale obvykle se doporučuje ponechat trávník na délce asi 5-7 centimetrů.

Hnojení

Podzim je také vhodný čas k aplikaci hnojiva na trávník. Hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku poskytne trávníku potřebné živiny pro přípravu na zimní období. Tato živina posiluje kořeny a pomáhá trávníku odolávat nepříznivým podmínkám v zimě. Vyberte si hnojivo navržené speciálně pro podzimní aplikaci a postupujte podle pokynů na obalu.

Odstranění mechů 

Mech může být běžným problémem na trávníku, zejména v oblastech s nedostatečným slunečním světlem nebo v zemích s kyselou půdou. V podzimním období je vhodný čas na odstranění mechu z trávníku. Použijte hračkářský hrábě nebo speciální hračkářský hrábě na mech a odstraňte ho. Po odstranění mechu můžete přemýšlet o aplikaci vápna na trávník, což pomůže změnit pH půdy a zabránit dalšímu růstu mechu.

Sejdejte holé skvrny

Pokud na trávníku zůstaly holé skvrny nebo místa, kde tráva neprosákla, je dobré se o ně postarat. Sejdejte tyto oblasti a připravte je na osévání. Použijte kvalitní semena trávy a dobře je zarolujte, aby byla dobrá kontaktu se zeminou. Poté pravidelně zalévejte, aby semena mohla klíčit a růst.

Závlaha

Voda je i v podzimním období pro trávník důležitá. Pokud v daném období není dostatek deště, zalévejte trávník pravidelně. Zabezpečíte tak, že trávník bude mít dostatečnou vlhkost pro zimní období. Dehydratovaný trávník může být náchylný k poškození v zimě.

Aplikace mulče

Podzimní mulčování může trávníku poskytnout další ochranu. Použijte organický mulč, jako jsou listy nebo sláma, a rovnoměrně jej rozložte po trávníku. Mulč pomáhá regulovat teplotu půdy a chrání kořeny trávy před mrazem.

Provětrejte trávník

Provětrávání trávníku je také důležité pro jeho zdravý růst. Použijte provzdušňovací nástroj na trávník a propíchněte půdu. Tím zlepšíte průtok vzduchu a vody k kořenům trávy.

Pečování o trávník v podzimním období může být náročné, ale odměnou bude zdravý a krásný trávník v nadcházejícím roce. S těmito kroky získáte zahradu, na kterou budete hrdí, a která bude královat i v dalších sezonách.

zdroj: Podzim v zahradě



autor: Jan Šmrdla - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 27.10.2023
Reklama
Reklama