Jak správně ošetřit a natřít dřevo v exteriéru

Jak správně ošetřit a natřít dřevo v exteriéru
Dřevo v exteriéru vyžaduje pravidelnou péči a ochranu, aby odolalo povětrnostním vlivům a zachovalo svou krásu a pevnost. Ošetření a nátěr dřeva je klíčový pro zachování jeho životnosti a estetického vzhledu. Zde je průvodce, jak správně pečovat o venkovní dřevo:

Čištění

Před tím, než začnete s jakýmkoli ošetřením, je důležité dřevo důkladně vyčistit. Použijte speciální čisticí prostředky určené pro venkovní dřevo a kartáč nebo vysokotlaký čistič, abyste odstranili nečistoty, plísně, mechy a povrchové nečistoty.

Oprava a příprava

Pokud jsou na dřevě viditelné škrábance, trhliny nebo poškození, je důležité je opravit. Například dřevěné štěrbiny lze vyplnit dřevěnou tmelem. Poté zbrousíme povrch dřeva, aby byl hladký a připravený pro nátěr.

Výběr nátěrového produktu

Při výběru nátěrového produktu je důležité zvážit typ dřeva a prostředí, ve kterém se nachází. Existuje mnoho možností od olejů, lazur, až po barvy a nátěry. Lazury obvykle prosvítají strukturu dřeva, zatímco barvy ho úplně zakrývají. Oleje jsou pak skvělou volbou pro zachování přírodního vzhledu dřeva.

Aplikace nátěru

Před aplikací nátěru je vhodné provést test na menší části dřeva, abyste zjistili, zda je výsledek ten, který očekáváte. Aplikaci provádějte podle pokynů výrobce. Obvykle se nanáší několik tenkých vrstev s důkladným vyschnutím mezi nimi.

Péče a údržba

Po dokončení nátěru je důležité pravidelně kontrolovat stav dřeva. Zkontrolujte, zda není nátěr poškozený a nedošlo k jeho odškrábání nebo odloupnutí. Pravidelná údržba zahrnuje čištění a případně obnovení nátěru či opravy poškozených částí.

Pravidelná údržba

Venkovní dřevo potřebuje pravidelnou péči. Doporučuje se provádět údržbu a případný nátěr každé 2-3 roky, v závislosti na expozici dřeva povětrnostním podmínkám.

Správná péče o venkovní dřevo zahrnuje důkladné čištění, opravy, správný výběr nátěrového produktu a pravidelnou údržbu. S tímto průvodcem byste měli být schopni udržet venkovní dřevo v krásném stavu a prodloužit jeho životnost v měnících se podmínkách venkovního prostředí.

 
 

 

Zdroj: Moderní dřevostavba - Martin Růžička
zdroj fotky: profimedia.cz



autor: David Hába , Publikováno: 26.11.2023
Reklama
Reklama