Upravujeme koupelnu: Je lepší sprchový kout nebo vana?

Upravujeme koupelnu: Je lepší sprchový kout nebo vana?
Upravujeme koupelnu: Je lepší sprchový kout nebo vana? Přikročíte-li k rekonstrukci koupelny, nabízí se také úvaha, zda zvolit vanu nebo sprchový kout. Jde o příležitost provést změny.

Široká nabídka

Samozřejmě jde hlavně o prostorové dispozice koupelny. Na druhou stranu i malý prostor dnes nemusí být důvodem k tomu, abyste neměli jinou možnost než sáhnout po sprchovém koutu. Nabídka na trhu je dnes velice široká. K dispozici jsou různé typy menších van ergonomického tvaru, které se vejdou i do relativně malého prostoru. Záleží také na vašich prioritách. Rodiny s dětmi nejspíše dají přednost vanám, což je pro ně praktičtější. Naopak pro osoby s pohybovým handicapem je dobrý sprchový kout.

Na dlažbu nebo s vaničkou?

U sprchových koutů si můžete vybírat mezi těmi s rámovou konstrukcí i bezrámové. Druhá varianta je oblíbená, působí lehce a moderně. Můžete si také objednat sprchové kouty přizpůsobené na míru rozměrům vaší koupelny. Takové řešení může být ergonomičtější, dokonale využijete prostor. Záleží na vás, jestli bude sprchový kout přímo na dlažbě, nebo budete instalovat sprchovou vaničkou, to je spíše o individuálních prirooritách. Pravidlem je, aby byl dostatečně prostorný. Dobrý je bezbariérový se sprchovými žlábky.

Odolnost i příjemný dotyk

Ve hře je i materiál. Nabízejí se akrylátové vany, jejichž výhodou je dobrá údržba a příjemný povrch na dotek. Dále smaltovaná ocel. Předností van z tohoto materiálu je dlouhá životnost, odolnost poškrábání a oděru i kyselinám. Excentrické vany nezabírají mnoho prostoru, ale nabízejí dostatečné pohodlí. Zpravidla jsou řešeny tak, že v nich můžete i sedět.

Kompromis 2 v 1

Také může být řešením kompromis v podobě vanu se sprchovou zástěnou. Dveře bývají v takovém případě většinou téměř na úrovní podlahy, mívají pouze nízký práh. Pro starší a méně pohyblivé lidi tak odpadá problém překročit okraj vany. V takovém řešení typu 2 v 1 bývají vany ergonomičtěji tvarované. Můžete zde stát jako ve sprše, nebo si pohodlně sednout a užít koupel. I tady se dá připravit řešení na míru s ohledem na vaši koupelnu. U vany se sprchovou zástěnou jsou dokonale těsnící dveře s bezpečnostní pojistkou, otevírají se dovnitř.

Požádejte o radu

Zmiňované řešení kombinace vany se sprchovým koutem je dnes hodně oblíbené, protože v něm myslíte na budoucnost. Teď sice nemáte problém vlézt do vany, ale za pár let to může být jiné. Proto se tato alternativa vyplatí. Může zabrat méně prostoru než klasická vana, a přitom je ve své variabilitě mnohem praktičtější. Pokud si nevíte rady, co zvolit, není od věci požádat o radu bytového architekta, který vám otevře oči a nabídne nové možnosti.

Zdroje: Hogan Design, Langkitchen, Renovate Happy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.03.2024
Reklama
Reklama