Kdy je správný čas vymalovat byt a jaký vybrat nátěr?

Kdy je správný čas vymalovat byt a jaký vybrat nátěr?
Kdy je správný čas vymalovat byt a jaký vybrat nátěr? Rozhodli jste se malovat? Měli byste začít otázkou, kdy je správný čas vymalovat byt? Možná si nejste jistí. Poradíme. Stejně tak, jaký vybrat nátěr.

Nejvhodnější interval

Za optimální se považuje zhruba interval 2-4 let. Záleží ale samozřejmě na tom, jak špinavé jsou stěny. Například v kuchyni, kde malba trpí výpary z vaření, bude nutné malovat častěji než v obývacím pokoji. Delší interval než po čtyřech letech, ale není vhodný, za maximum se dá považovat 5 let. Máte-li malé děti nebo domácí mazlíčky, měl by být interval naopak spíše kratší, tedy 2 roky. Nejde jenom o estetický dojem, ale i o to, že je třeba stěny vyčistit od prachu a plísní, které představují zdravotní riziko pro vznik alergií a astmatu, dráždí oči. Ty mohou vznikat zejména v místnostech, kde panuje vyšší vzdušná vlhkost nebo poblíž rozvodných trubek.   

Barvy odolné plísni a zdravotně nezávadné

Nejde jenom o barevné vyladění, ale i o druh barvy. V případě, že máte malé děti, měli byste vybírat speciální barvy odolné bakteriím a plísním. Přestože bývají nákladnější, poskytují záruku zdravotně nezávadného prostředí, a to se z dlouhodobého pohledu vyplatí. Důležitá je zdravotní nezávadnost barev, tedy obsah těkavých organických látek, které se odpařováním uvolňují do ovzduší.  Barvy musí vždy splňovat limity stanovené Evropskou unií. Další vlastností je paropropustnost, tedy schopnost suchého nátěru propouštět vodní páru.

Omyvatelné barvy nejenom do dětského pokoje

Jde ale také o jiné vlastnosti nátěru, které zajistí úspěch malování. Do dětských pokojů se hodí pro vrchní nátěr barva, kterou lze popisovat. Váš potomek se tak může na stěně klidně vyřádit s fixy na popis bílých tabulí a stěna to přežije bez úhony. Omyvatelná barva je dobrým tipem také v místnostech, kde jsou stěny ohroženy působením vodní páry či vody nebo kde se mohou ušpinit, například o kuchyni, koupelnu či chodba. Snadno tedy odstraníte případně skvrny pomocí hadru, vody a čistícího prostředku. Mezi omyvatelné patří třeba latexové nátěry.

Jak ušetřit za energie

Pružný nátěr zase překryje prasklinky. Důležité jsou i další vlastnosti barvy. Prostor můžete opticky zvětšit použitím barev, které lépe odrážejí světlo. Zní to možná neuvěřitelně, ale taková volba bude mít i pozitivní efekt na úsporu energie. Postačí potom méně svítit, nebo pořídit slabší žárovku. Dále jde o to, zda jsou barvy lesklé nebo matné. Na matných barvách nejsou tolik vidět případné chybičky jako na lesklých. Vyplatí se zkrátka nad výběrem nátěru uvažovat a nesáhnout bezmyšlenkovitě po prvním typu barvy, která se vám připlete do cesty. Že vám stačí obyčejná standardní barva? Možná teď máte ten pocit, ale ukvapená volba se vám může vymstít. Od obyčejného nátěru nemůžete čekat žádné zázraky, tedy ani vysoké krytí odstínu nebo bělost, pokud půjde o bílou barvu, či otěruvzdornost. Nemůžete ho samozřejmě také omývat. Zkrátka, než se pustíte do malování, musíte se rozhodnout, čím malovat.

Zdroje: Family Handyman, Property Management, Better Houses & Gardens,

Zdroje foto: Freepik

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.03.2024
Reklama
Reklama