Barevné ladění: Jak vymalovat byt

Barevné ladění: Jak vymalovat byt
Barevné ladění: Jak vymalovat byt. Podíváte se na stěny svého bytu a pomyslíte si, že jsou špinavé. A i kdyby ne, čas od času to chce změnu. Jak docílit barevné harmonie? Poradíme.

Bílá působí nemocničním dojmem

Chcete-li docílit optického zvětšení prostoru svého bytu, je nejlepší vymalovat bílou barvu. Ta nejlépe odráží světlo, takže místnosti se zdají vzdušnější a nepůsobí tak stísněně. Na druhou stranu, jde o trochu sterilní řešení, které někomu může asociovat až nemocniční prostředí.  Nějaký barevnější experiment není od věci. Nenechte svojí fantazii ale zase příliš velký průchod. Uvědomte si, že v bytě budete bydlet a musíte se v něm hlavně cítit co nejpříjemněji. Příliš výstřední řešení pak může působit kontraproduktivně a brzy vám začne vadit.

Dejte na svoje pocity

Jak tedy barevně vyladit byt? Uvědomte si, jak na vás působí jednotlivé barvy. Které máte rádi a které vám naopak vadí. Na internetu se dají najít i simulátory barev. Ukážou vám, jak k sobě ladí nebo naopak neladí. Nenechte se příliš ovlivnit trendy. Ano, je možné, že právě let výmalba nějakou extravagantní barvou, ale vy z ní můžete mít nepříjemné pocity. A jde hlavně o vás. Teplé barvy jako světle žlutá či světle oranžová či jemně růžová prostor zútulňují. Menší místnost mohou opticky zvětšit studené barvy světle zelená nebo světle modrá. Dobře do ložnice, kde působí uklidňujícím dojmem. Modrá je dobrá do koupelny, podporuje očistné pocity.

Jedna stěna sytě barevná

Pokud chcete bílou výmalbu, abyste zvětšili velmi malý prostor, můžete pak na jednu stěnu aplikovat nějakou sytější barvu. Tímto skvělým tipem si splníte obě podmínky – zvětšíte prostor a místnost nebude sálat nemocniční strohostí. Naopak, budete z ní mít příjemné, svěží, optimistické pocity. V kuchyni nebo obývacím pokoji bude perfektně působit sytější oranžová, v ložnici zase zmiňovaná modrá, a když půjde jenom o jednu stěnu, nebojte se sytějšího odstínu. Doslova tím místnosti bytu rozsvítíte.

Pozor na přeplácanost

Co takhle každou stěnu jinou barvou? Na tuhle myšlenku zapomeňte. Přeplácanost není dobrým řešením. Sami byste rychle zjistili, že vám příliš mnoho odstínů v jedné místnosti vadí. Kombinujte maximálně dvě barvy, ale vybírejte takové, které spolu budou ladit a nebudou se navzájem přebíjet a rušit. Měli byste chuť třeba prostoru obýváku nebo kuchyně dodat více energie použitím červené? Potom červenou vymalujte jednu stěnu nebo maximálně dvě protější stěny a zbytek zvolte neutrální jemně šedou. Tahle kombinace působí perfektně.  

Volte tlumené odstíny, ale ne nudu

Lepší je volit tlumenější lomené odstíny. Ohnivě rudá, citrónově žlutá nebo fosforeskující zelené vám ke klidu nepřispějí. Tlumenější barvy se dají snáze kombinovat, aniž by se přebily. Ovšem mít všechno laděné do pastelových odstínů může působit trochu nudně. Proto přemýšlejte a kombinujte. Dobrý tipem je opět jedna stěna v sytém odstínu, zbytek v nějakém tlumeném. Další možností je byt vytapetovat, a to buď celý, nebo některou z místností. Také je možné zvolit na jednou stěnu tapetu a na zbytek výmalbu. To je dobrá volba, protože někdy vytapetování celé místnosti její prostor opticky zmenší. I s tapetami se dá pracovat svěže, moderně a kreativně a zvládnete práci klidně i svépomocí.

Zdroje: MALL, Living, Home In Cube,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.03.2024
Reklama
Reklama