Jak si vyzdobit dům na Velikonoce?

Jak si vyzdobit dům na Velikonoce?
Jak si vyzdobit dům na Velikonoce? Svátky jara přímo vyzývají k tomu, abyste si hezky vyzdobili svůj dům a případné hosty přivítali krásnými dekoracemi. Jak je vyrobit za minimum času?

Zahrádka v krabičce na vajíčka

Velikonoční výzdoba, to nejsou jenom obarvená vajíčka. Existuje spousta nápadů, jak okrášlit svůj dům. Přinášíme pár nápadů, jak hezkou výzdobou oslavit svátky jara. Krabičky na vajíčka můžete použít jako stojánek na roztomilou zahrádku. Do jednotlivých prohlubní vložíte vaječné skořápky, které jsou na vrcholu porušené a celkově vyplněné hlínou. Do ní můžete zasadit třeba sukulenty nebo drobnější květiny. Zahrádek si můžete vyrobit víc a každé dodat jednotný styl.

Staré pozinkované nádoby se hodí

Podobně můžete k vytvoření zahrádky v bytě použít třeba staré pozinkované nádoby nebo starší květináče, které nově pomalujete, nebo nalakujete. Můžete zasadit třeba mech, jarní obilí, nebo typicky jarní cibuloviny jako jsou narcisky nebo hyacinty, papírové zapichovací dekorace na špejli – například malé zajíčky, slepičky apod, které jednoduše vyrobíte z tuhého kartonu, pomalujete a slepíte k sobě, přičemž špejle bude uprostřed.

Nadčasová papírová tvorba

Vadí vám, že řezané květiny velice brzy zvadnou, a přesto byste chtěli mít na Velikonoce něco hezkého ve váze? Potom vsaďte na papírovou variantu květin. Japonská technika skládání papírových objektů origami je starodávná. Není problém najít na internetu návody na zhotovení květin tímto způsobem. Potom stačí pestrobarevné papíry, šikovné ruce a trocha trpělivosti. Můžete květiny vkládat do klasické vázy – samozřejmě bez vody, nebo si z tuhé lepenky vyrobit vlastní vázu a vhodně pomalovat nebo polepit barevnými papíry. Výhodou je, že si takto vyrobíte nadčasovou dekoraci, kterou nemusíte po Velikonocích uklízet. Švédové slaví velikonoční svátky krásným påskris, což je papírový velikonoční stromeček. Vytvořte si vlastní z kousků papíru nebo peří. Může být vzdušným středobodem vašeho svátečního stolu. Také jde o dekoraci, která přežije jarní svátky. Papírové květy skvělou alternativou také pro alergiky. Nemusí nutně zůstat jenom u nich. Můžete si poskládat i papírové ptáčky nebo různá zvířátka. A samozřejmě si můžete složit také barevné origami vajíčko. Papírové kreativitě se meze nekladou.

U dokonalého stolu se snoubí elegance s jednoduchostí

Pokud někoho pozvete na velikonoční oběd, můžete každému připravit jednu kraslici. Buď vyrobit jednoduchý stojánek na vajíčko z pruhu papíru a z přebývajícího „ocásku“ vyrobit jmenovku, nebo pro každého zhotovit slepičí hnízdo stočením větviček a do něj usadíte malované vajíčko se jménem. Ombré svíčky dodají vašemu svátečnímu stolu a jedinečnou velikonoční náladu. Korunou svátečného stolu se mohou stát rozkvetlé třešňové květy ve váze. Použijte pastelové nebo bílé vázy a zavařovací sklenice inspirované vintage stylem. Nemáte-li k dispozici živé květy ze zahrady, umělé mohou vypadat stejně úchvatně. Vylaďte si svůj sváteční stůl také barevně. I zde platí, že v minimalismu je krása. Nemusí být barevně přeplácaný. Na bílém ubrusu může třeba dominovat jenom váza s třešňovými květy a hnízdečka z větviček pro každého stolovníka a v nich vajíčko se jménem. Nebo může být stůl třeba v sytě žluté, která je symbolem jara a energie či v tlumené zeleni, která vám připomene, že všechno už raší.

Zdroje: The Spruce,  Good Housekeeping, Martha Stewart

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.03.2024
Reklama
Reklama