V dubnu se postarejte o zahradní jezírko

V dubnu se postarejte o zahradní jezírko
V dubnu se postarejte o zahradní jezírko. Součástí dubnových zahradních prací by měla být také péče o jezírko, pokud se jím vaše zahrada pyšní. Co je potřeba udělat?

Opravte fólii na dně

Pokud jste se do toho ještě nepustili, je nevyšší čas uklidit váš zahradní rybníček. Jaké práce musíte provést? Především byste měli zjistit, zda je fólie tvořící jeho dno opravdu v dobrém stavu. Pokud ne, opravy jsou nezbytné, případně je třeba fólii vyměnit za novou, pokud na ní zima provedla velké škody. V každém případě dno vyčistěte, a to i v případě, že je fólie zcela neporušená.

Zkontrolujte funkci čerpadla a filtrů

Věnujte pozornost také čerpadlu vody, vodním filtrům. Je třeba zkontrolovat správné fungování. Údržba čerpadla si žádá své, Vypněte ho, vyčistěte podle pokynů výrobce. Než ho vrátíte do jezírka, zkontrolujte v kbelíku s čistou vodou, zda správně funguje. Filtr musíte vyčistit, ohledně čistících prostředků dbejte pokynů výrobce.

Očistěte venkovní dekorační a funkční prvky

Pokud je dno rybníčku v perfektním stavu, fólie opravená či vyměněná, zaměřte se také na další venkovní prvky například dekorační kameny, kaskádu tvořící vodopád, různé chrliče apod. Možná se na nich usadily řasy a další nečistoty, ty byste měli odstranit. Také věnujte pozornost rostlinám kolem rybníčku. Je potřeba odstranit odumřelé listy, odplevelit, případně prořezat ty, které příliš rozrostly. Důležité je, aby se odumřelé listy nerozkládaly ve vodě a neovlivňovaly její složení.

Prověřte si kvalitu vody

Jakmile jezírko napustíte vodou, prověřte pH a tvrdost vody. Správná chemická rovnováha je důležitá. Hodnota pH vody v rybníčku by měla být v hodnotách 7,4-8,4. Fosforečnany by neměly přesáhnout hodnotu 0,035 mg/l, dusitany méně než 0,3 mg/l. To je velmi důležité.

Slámou proti řasám

Můžete také do vody vašeho jezírka přidat trochu slámy z ječmene. Jak se sláma rozkládá, uvolňuje přírodní chemikálii, která pomoci zabránit kvetení řas. Obvykle proces začíná fungovat měsíc po vložení slámy do jezírka. Svažte slámu do otýpek nebo vložte do sítě, abyste mohli kontrolovat její umístění.

Zdroje: PondKeeper, Splash Supply, GreenArt

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.04.2024
Reklama
Reklama