K zachování barevnosti oblečení pomůže sůl i cukr

K zachování barevnosti oblečení pomůže sůl i cukr
K zachování barevnosti oblečení pomůže sůl i cukr. Nové oblečení doslova září barvami. Jak si ho ale udržet i po mnohonásobném praní? Přinášíme užitečné tipy.

Nezapomínejte na pečlivé třídění

Před praním byste měli oblečení samozřejmě roztřídit, už to prodlouží životnost. Nikdy neperte všechno dohromady. To jenom způsobí problém. Tmavé oblečení následně rychle ledne, a to světlé naopak schytá tmavší barevné skvrny a šmouhy podle toho, s čím se zrovna pralo. Třeba tmavě modré, zelené a fialové se dá prát dohromady. Podobně je to se žlutým, oranžovým, broskvovým a lososovým odstínem. Černé perte vždy samostatně, totéž samozřejmě platí o bílém.

Neperte na vysoké teploty

Vždy dodržujte pokyny výrobců ohledně praní. Teplota by se měla pohybovat mezi 20-40 ° C. Současné prací prostředky jsou šetrné a zároveň účinné, není tedy nutné prát při vyšších teplotách, které také mohou způsobit blednutí barev. U černého oblečení se vyplatí z téhož důvodu snížit počet máchání. Také černé kousky oblečení nesušte na přímém slunci, i to napomáhá blednutí.

Zkuste ocet i sodu

Existuje řada patentů našich babiček, které také pomáhají. Do nádobky určené pro detergenty dejte cukr. Stačí jedna polévková lžíce. Podobně funguje sůl v množství asi 150 g (polovina kávového šálku). S ní zároveň odstraníte navlhlý zápach či cigaretový kouř zažraný do prádla. Sůl můžete nasypat rovnou do prádla. Užitečná je i kávová lžička mletého pepře, toto koření pomáhá z prádla stáhnout nadbytečné množství pracího prášku. Poslouží i 120 ml octa (polovina kávového šálku) či černý čaj. Dobrým tipem je také citronová šťáva. Pro oživení matného bílé oblečení pomůže kousky namočit do roztoku smíchaného z jednoho kávového šálku bílé sody a nechat 8 hodin odmočit.

Zdroje: wikiHow, USA Today

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.04.2024
Reklama
Reklama