Jak sušit prádlo v bytě?

Jak sušit prádlo v bytě?
Jak sušit prádlo v bytě? Nedílnou součástí každodenního života je sušení prádla. Ideální je mít k tomuto účelu místnost. Málokdo si to ale může dovolit. Jak vyřešit sušení prádla?

Skládací řešení

Když provádíte rekonstrukci bytu či domu, řešíte spoustu věcí. Měli byste se zaměřit i na sušení prádla. Někdo má k bytu k dispozici balkon a tím pádem je všechno vyřešeno, Jiný zase může sušit na sušácích na zahradě u rodinného domu. Další variantou je sušák upínaný na okenní parapet. Každý z nás ale nemá takové možnosti, a i v případě, že ano, stejně nastává otázka, co s prádlem, je-li venku špatné počasí. Proto uvažujte o prostoru k sušení v domě či bytě. Ve velmi malých prostorách bývají řešením různé druhy skládacích sušáků. Ty nejmenší se dají i zavěsit na radiátor ústředního topení. Další větší varianty se potom dají rozložit a zase složit a uklidit třeba za skříň. Tím ušetříte spoustu místa. Navíc některé z nich poskytnou až 40 m2 sušicí plochy.

Dobře větraná místnost

Kde prádlo sušit? Především v místnosti, kterou můžete dobře větrat a je vytápěná. Z těchto důvodů nebývá dobrým místem koupelna. Obecně jde zpravidla o nejvlhčí místo v bytě, které navíc nemívá vždy správně vyřešené větrání. Mnoho lidí přesto suší prádlo v koupelně. Tím může docházet ke zvyšování vlhkosti v této místnosti. Ideální nebývá ani kuchyň, protože tam jsou výpary z vaření, které čisté prádlo nasaje. To samozřejmě nechcete. Proto další volbou může být ložnice či obývací pokoj. Vhodnější je ložnice, kde je přece jenom prádlo trochu schované před zraky zvědavců. Určitě nechcete ukazovat nečekané návštěvě v obýváku rozvěšené slipy a podprsenky. V ložnici můžete instalovat výsuvné sušáky na prádlo, které jednoduše vytáhnete a zase stáhnete podle potřeby. Můžete si takové sušáky vyrobit i sami. Výsuvné sušáky se dají třeba nainstalovat i do vestavné skříně, kde je možné je šikovně skrýt. Řešením může být i tyčový sušák umístěný na stropě, prádlo pak visí na tyčích dolů.

Sušit můžete i pračce bez sušičky

Určitě perete v pračce. Nemáte-li sušičku prádla (z pohledu energie je to finančně náročné), můžete usušit prádlo v pračce. Je to jednoduché a dá se to vyřešit tak, že když mokrý kus vytáhnete z pračky, zabalíte ho do velké suché osušky a tu dáte zpět do pračky. Nastavíte pak odstřeďování. Vyšší otáčky zajistí rychlejší usušení. Vy se ale řiďte pokyny na štítku oblečení. Po vyjmutí stačí pár minut na sušáku a kousek oděvu je dokonale suchý. To je ale samozřejmě pro případ, že si potřebujete čerstvě vypraný kousek prádla vzít rychle na sebe a nemáte čas čekat. Nedá se to samozřejmě dělat s celou várkou prádla.

Zdroje: Lifestyle Clothesline, The Guardian, Laundry Wear

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.04.2024
Reklama
Reklama