Tipy, jak uklidit dům za polovinu času

Tipy, jak uklidit dům za polovinu času
Tipy, jak uklidit dům za polovinu času. Zkrácení doby úklidu na polovinu začíná systémem. To znamená uklízet dům pokaždé ve stejném pořadí: pracovat v jedné místnosti najednou.

Čisté shora dolů a zleva doprava

Ať už jde třeba o kuchyň či úklid koupelny, důležité je začínat a končit na stejném místě v místnosti, abyste neztráceli čas pobíháním tam a zpět. Je dobré proces zjednodušit. Při každém úklidu děláte to samé, takže je to rutina. Rutina je metoda, a to je ze své podstaty lepší způsob čištění, protože čas k dobru získáte vhodnou metodou práce, ne spěchem. Nezačínejte místnost otřením konferenčního stolku a následným čištěním žaluzií, abyste pak sledovali, jak prach ze žaluzií pokrývá váš nově vyčištěný konferenční stolek. Začněte v horní části místnosti, jako je oprášení stropního ventilátoru, a propracovali se dolů k podlaze, abyste eliminovali nadbytečnou práci. Stejně tak úklid zleva doprava zajistí, že pokryjete celou místnost, místo abyste pobíhali z místa na místo a znovu uklízeli oblasti, které jste právě vyčistili.

Pořiďte si správné nástroje

Mít všechny potřebné nástroje a čisticí prostředky na dosah ruky znamená, že nebudete ztrácet čas chozením tam a zpět ke skříňce pod dřezem. Pořiďte si zástěru, nebo dokonce tesařský opasek na nářadí a naplňte si kapsy. To může být obtížné s několika velkými lahvemi čisticího prostředku, ale nepotřebujete velké lahve – nalijte čisticí prostředky do malých, opakovaně použitelných lahví s rozprašovačem, které se snadno přenášejí. Své zásoby můžete také umístit do nosiče nebo kbelíku, abyste si udrželi pořádek a ušetřili čas.

Používejte stěrky na okna

Nedaří se vám dosáhnout požadovaného lesku oken s papírovými ručníky? Pořiďte si profesionální stěrka na okna. Kápněte kapku saponátu do kbelíku vody, velkoryse ji otřete hadříkem o okno a poté ji vymačkejte. Pracujte shora dolů a pokaždé otřete čepel stěrky. Pokud nechcete používat stěrku, je dobrý čistič skla a hadřík z mikrovlákna. Při otírání hadříkem používejte vodorovné tahy a pohybujte se shora dolů. Nečistěte okno třením v kruzích, které může zanechat šmouhy, a vyhněte se otírání skla novinami nebo papírovými utěrkami, které zanechávají zbytky. Nejlepší způsob, jak udržet domácnost v čistotě, je nedopustit, aby vznikl zbytečný nepořádek.

Zdroje: Popular Mechanics

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.05.2024
Reklama
Reklama