Jak pěstovat brokolici?

Jak pěstovat brokolici?
Jak pěstovat brokolici? Extrémně robustní plodina, klíčící brokolice, produkuje šťavnaté oštěpy plné živin, které jsou ideální pro vaření v páře, vaření a grilování

Bohatá na vitamíny

Pěstování je snadné, a pokud pěstujete různé odrůdy, můžete sklízet brokolicové košťály po celou zimu až do jara. Vysévejte do zásobníků na semena nebo malých květináčů a přesazujte, až budou rostliny připraveny k výsadbě. Fialová brokolice má skvělou chuť, dlouhou dobu sklizně. Jedna porce poskytuje polovinu denní potřeby karotenoidů, a navíc vysoké množství kyseliny listové a vitamínů A a C. Pokud zvolíte správné odrůdy a dobře načasujete výsev semen, můžete sklízet úrodu od podzimu až do začátku léta následujícího roku. Fialově rašící brokolice je extrémně mrazuvzdorná, snáší teploty až -12 °C. Vysévejte v březnu pro sklizeň na začátku zimy nebo od dubna do poloviny června pro sklizeň od ledna do května.

Kde se jí dobře daří?

Stejně jako ostatní košťáloviny se i fialové brokolici daří v poměrně těžké, zásadité půdě. Vyhněte se jejímu pěstování na exponovaném místě, kde vítr bičuje stonky a uvolňuje půdu kolem kořenů. Semena zasejte do malých květináčů nebo plata vícebuněčných misek pomocí kvalitního kompostu. Jakmile jsou rostliny dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, propíchněte je a přesaďte je do jednotlivých 9 cm květináčů, které dobře zalijte. Rozhrabte půdu, odstraňte velké kameny a plevel. Objemná organická hmota je nezbytná na lehčích půdách – i na těžkých půdách stojí za to ji přidat, aby se zlepšilo zadržování vlhkosti a textura. Možná budete muset přidat vápno, pokud je vaše půda kyselá. Košťáloviny nemají rády kyprou půdu, takže ji lehce zpevněte nohou.

Kdy přesazovat?

Přesaďte, když jsou rostliny vysoké 7-9 cm. Před vyjmutím z květináčů je dobře zalijte a zasaďte 50-60 cm od sebe, s podobnou vzdáleností mezi řádky. Po výsadbě znovu zalijte a každý kořenový bal dobře upevněte. Pokud chcete mít dostatek brokolice, abyste uživili čtyřčlennou rodinu, vypěstujte šest rostlin. Udržujte půdu neustále vlhkou a odstraňujte plevel, abyste omezili konkurenci. Pokud je růst pomalý a stonky fialových pupenů se neobjevují, použijte tekuté krmivo, abyste je vyvolali. Nezapomeňte zakrýt síťovinou, abyste zabránili vniknutí hmyzu a ptáků.

Sklizeň fialově rašící brokolice

Sklízejte, když jsou květní výhonky dobře vyvinuté, ale ještě předtím, než se květy skutečně otevřou. Ostrým nožem nejprve odřízněte středovou částí, protože to podpoří rychlý vývoj postranních výhonků. Pravidelný sběr postranních výhonků prodlouží dobu sklizně.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.06.2024
Reklama
Reklama