Péče o úrodu mrkve a její skladování

Péče o úrodu mrkve a její skladování
 Péče o úrodu mrkve a její skladování.  Mrkev nevyžaduje příliš mnoho péče. V půdě kolem ní by neměl růst plevel.  Vysvětlíme také, jak mrkev správně skladovat, aby vydržela.

Když rozkvete

Občas mrkev zalévejte – určitě chcete, aby kořeny rostly dlouho, takže příliš mnoho zalévání bude mít za následek zpomalení růstu, protože kořeny dostanou vše, co potřebují, blízko povrchu půdy. Kvetoucí mrkev je známkou toho, že úroda prudce vzrostla, často kvůli nezvykle teplému počasí. Můžete buď nechat květ, aby poskytoval potravu včelám a dalším opylovačům, nebo rostlinu odstranit z řádku, ale mrkev již nebude jedlá, jakmile rostlina odkvete. Chcete-li zabránit tomu, aby rostliny kvetly, pěstujte na místě, které během horkého dne nemá plné sluneční světlo, a zalévejte, když se teploty začnou zvyšovat.

Jednocení přiláká škůdce

Jednocením sazenic mrkve nejenom ztrácíte čas, ale může také přilákat mušky kořenové mrkve, protože když sazenice mrkve vytáhnete, mušky zaznamenají vůni drceného listí. Mrkvové mušky kladou vajíčka do půdy kolem rostlin mrkve. Larvy se pak zavrtávají do kořenů mrkve, jedí ji a kálejí v ní. Tenký výsev je proto lepší než probírka po výsevu, ale pokud potřebujete mrkev jednotit, nebojte se.

Opatření proti mouše

Vyberte si odolné odrůdy mrkve, jako je Resistafly, Flyaway nebo Syrtan. Případně umístěte 45 cm vysokou bariéru z jemných ok kolem plodin nebo je zakryjte rounem nebo podobným materiálem. Střídání řady mrkve s řadou doprovodných rostlin, jako je cibule nebo česnek pomůže zamaskovat její vůni.

Jak sklízet mrkev

Mrkev vytahujte, když je půda vlhká, nebo ji předem zalijte, aby se při tahání nerozpadla. Půdu znovu zalijte, aby se usadila kolem zbývajících kořenů.

Jak skladovat

Skladování mrkve je skvělý způsob, jak se vypořádat s nadbytkem a zajistit, abyste si čerstvou mrkev mohli vychutnat po celou zimu. Na dobře odvodněných půdách může být mrkev ponechána v zemi, chráněná před mrazem silnou vrstvou slámy, kapradí nebo půdy. Vlhčí půdy mohou v zimě ztvrdnout, což ztěžuje sklizeň, takže je lepší skladovat v zahradnickém písku a slámě. Chrání plodinu před mrazem stejně jako půda, ale zadržuje méně vody než půda, což usnadňuje sklizeň. Vyberte si pro skladování chráněné, suché místo a použijte mrkev v dobrém stavu. Připravte si úrodu setřesením volné půdy a odstraněním veškerého listí. Pomocí rýče vykopejte mělkou díru hlubokou asi 15 cm a na dno nasypte 5 cm vrstvu zahradnického písku. Rozložte na ni mrkev a poté ji zakryjte druhou vrstvou písku, abyste žádnou mrkev neviděli. Písek zakryjte slámou a poté slámu zakryjte zeminou. Zakryjte plastovou fólií.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.06.2024
Reklama
Reklama