Jak pěstovat mrkev?

Jak pěstovat mrkev?
Jak pěstovat mrkev? Mrkev je snadno pěstovatelná plodina. Kromě klasických oranžových kultivarů můžete zkusit pěstovat i barevné kultivary, jako je Yellowstone.

Různé druhy

Vysévejte semena do mělkých řádek dobře připravené půdy bez kamenů nebo do květináčů. Doma vypěstovaná mrkev je chutnější a existuje mnohem širší škála mrkve, kterou si můžete vypěstovat doma, než co si můžete koupit v obchodech. Kromě standardní oranžové mrkve můžete pěstovat také fialovou, žlutou a bílou mrkev, zaoblenou, která je nejvhodnější pro pěstování v květináčích.

K dispozici po celý rok

Pěstování mrkve je jednoduché, pokud dobře připravíte půdu, odradíte mušku kořenovou a vypěstujete správnou odrůdu pro vaše potřeby a pěstební prostor. A pokud budete vysévat postupně a naučíte se mrkev skladovat, můžete si tuto lahodnou domácí plodinu užívat téměř 12 měsíců v roce.

Jak pěstovat mrkev

Semena mrkve vysévejte střídmě v řádcích do připravené půdy od března do června. Zakryjte tenkou vrstvou prosáté zeminy a zalijte konví s připevněnou růží. Semena mrkve by měla vyklíčit brzy. Nejlepší je vyhnout se jednocení mrkve, abyste se vyhnuli mouše kořenové napadající mrkve, ale udržujte oblast bez plevele a zalévejte pouze ve velmi suchých obdobích. Růst mrkve může trvat až tři měsíce – v závislosti na odrůdě, kterou si vyberete, byste měli sklízet čerstvou mrkev přibližně 10-16 týdnů po výsevu.

Pěstování ze semen

Na výběr jsou dva druhy mrkve – rané odrůdy, které se vysévají na jaře a jsou připraveny ke sklizni asi o 10 týdnů později, a pozdní odrůdy, které lze vysévat od konce jara a jsou připraveny ke sklizni přibližně po 14-16 týdnech. Kdy zasít mrkev, to závisí na vašem pěstebním prostoru a materiálech, které máte po ruce. Hlavní sezóna setí mrkve je od konce března do června, ale dřívějšího a pozdějšího výsevu lze dosáhnout výsevem ve skleníku nebo fóliovníku nebo na půdu, která byla předem prohřátá pod zahradnickým rounem.

Pohnojte v předchozím roce

Dobrá příprava půdy je nezbytná. Důkladně ji propracujte vidlemi, abyste rozbili hrudky a odstranili co nejvíce kamenů. Mrkvi se daří v lehké, dobře odvodněné, ale vlhko zadržující půdě, ale může se "rozvětvovat", pokud je nutriční hodnota půdy příliš vysoká. Z tohoto důvodu je nejlepší nepřidávat organickou hmotu do půdy v roce, kdy ji používáte pro pěstování mrkve – přidejte organickou hmotu rok předtím. Pokud pěstujete mrkev v půdě, zasejte semena přímo. Vytvořte řádky (mělký výkop) asi 1 cm hluboké hranou motyky. Semena vysévejte tence asi 5-8 cm od sebe – dávejte pozor, abyste mrkev nepěstovali příliš blízko u sebe, protože to může zpomalit její růst. Osivo zakryjte tenkou vrstvou prosáté zeminy a dobře zalijte. Chcete-li prodloužit dobu sklizně, vysévejte semena postupně ve dvoutýdenních intervalech. Vysejte vybrané odrůdy mrkve, které se budou sklízet v různých obdobích sezóny.

Pěstování mrkve v nádobách

Mrkvi se dobře daří v nádobách – mrkev může být obtížné pěstovat v těžké nebo kamenité půdě, takže se jí lépe daří v nádobách než v zemi. Váš květináč na mrkev může být cokoli od 30 cm terakotového květináče až po starý recyklační kbelík, můžete si dokonce koupit květináče na mrkev na míru. Většina mrkve potřebuje k růstu hloubku kolem 30 cm, takže ideální je nádoba s touto hloubkou. Můžete si však vybrat odrůdy mrkve s kulatými kořeny nebo zakrslé odrůdy pro mělké nádoby. Mrkev v nádobách budete ji muset zalévat častěji než tu v zemi, zejména za suchého počasí. Chcete-li zabránit mouše mrkvové v napadení, můžete jednoduše zakrýt celou nádobu zahradnickým rounem a zatížit ji, aby moucha neměla přístup k rostlinám a naklást vajíčka.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.06.2024
Reklama
Reklama