Proč musíte odvodnit základy domu?

Proč musíte odvodnit základy domu?
Proč musíte odvodnit základy domu? Problémy s odvodněním způsobují vlhkost v suterénu. Pokud chcete mít suchý sklep, měli byste zajistit, aby vaše nemovitost měla dobré odvodnění.  

Kdy nastává riziko?

Střecha a vnější stěny vašeho domu zabraňují povětrnostním vlivům a vodě proniknout do vašeho domu shora. Tyto systémy odvádějí vodu od sebe, aby se zabránilo hromadění vody a (v konečném důsledku) jejím únikům. Ale voda musí někam jít, a to do země u základů vašeho dmu, kde může a bude poškozovat podzemní stavbu, pokud nebudou podniknuty kroky ke snížení rizika.

Odvodnění směrem od domu

Zásadní proces hydroizolace proto bude zahrnovat odvádění vody, ať už dešťové nebo podzemní, pryč od kanalizace vašeho domu. Každý dům a jeho terén jsou jiné, proto svůj majetek zhodnoťte, abyste zjistili, jaký odvodňovací systém je pro něj nejlepší. Odvodnění vašeho pozemku by se mělo svažovat směrem od základů domu. Kromě toho by okapy a další drenážní systémy měly být také navrženy tak, aby odváděly vodu z domu. Vnitřní drenážní systémy jsou také nezbytnou součástí hydroizolace a měly by pomoci udržet suchý dům. V některých případech možná budete muset nainstalovat čerpadlo pro vypouštění vody z vašeho domova.

Co jsou to odvodňovací systémy?

Odvodňovací systémy základů jsou konstrukce nebo řada konstrukcí určených k odstraňování přebytečné a odtékající vody ze země kolem základů vašeho domu. Komponenty systému odvádějí vodu od nosné konstrukce domu tím, že ji shromažďují a odvádějí pomocí gravitace nebo čerpadel. Systém eliminuje škodlivý tlak vody a další problémy ovlivňující základy, prolézací prostory nebo stěny suterénu. Každý dům musí mít nějaký systém odvodu vody, aby se zabránilo tomu, že se tlak vody vytvoří proti základům a způsobí poškození nebo únik vody do suterénu nebo prolézacího prostoru. Domy postavené na betonových základových deskách musí také eliminovat přebytečnou podzemní vodu, aby se zabránilo bobtnání půdy a její zvedání působením mrazu.

Zdroje: Build Review, Forbes

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.06.2024
Reklama
Reklama