Jak dostat roztoče z ložního prádla a koberců?

Jak dostat roztoče z ložního prádla a koberců?
Jak dostat roztoče z ložního prádla a koberců? Prach v domácnostech znamená, že jsou zde roztoči jsou pravděpodobně přítomni, i když jsou pouhým okem neviditelní.

Kde žijí roztoči

Ve svém domově nenajdete jenom prach. Jsou tu i roztoči, kteří se živí kožními šupinkami, ale jsou neškodní a nešíří nemoci. Nekoušou jako vši a štěnice, ale jejich trus může zhoršit alergie a astma. Roztočům se daří v teplých a vlhkých domovech, kde trávíme většinu času. Hromadí se na površích, které zachycují prach, jako jsou matrace, koberce a neomyvatelné tkaniny. Naštěstí existuje několik metod, jak se zbavit roztočů v oblečení, kobercích a dalších. Je důležité si uvědomit, že zbavování se roztočů je neustálý proces. Pravidelné čištění, aby se minimalizovala prašnost v domácnosti, je nezbytné, zejména pro alergiky. Roztoči mohou žít v matracích, ložním prádle, čalouněném nábytku, kobercích nebo dokonce záclonách. Jak dlouho žijí, závisí na jejich prostředí, ale může to být kdekoli od jednoho do tří měsíců. Naštěstí existují věci, které můžete udělat, abyste snížili riziko roztočů ve vaší domácnosti.

Jak se zbavit roztočů

Často perte ložní prádlo. Naše postele jsou pro roztoče stejně teplé a útulné jako pro nás, a to díky všem kožním šupinkám, kterými se mohou živit. Proto je pro hubení roztočů důležitá častá výměna ložního prádla a jeho správné praní. Veškeré pratelné ložní prádlo byste měli vyměnit a vyprat alespoň jednou týdně v horké vodě, aby se odstranily alergeny a zabili roztoči. Prádlo, které nelze prát, by mělo být umístěno do bubnové sušičky na vysokou teplotu po dobu alespoň 15 minut týdně. Další metodou hubení roztočů je umístit neomyvatelný předmět do plastového sáčku a zmrazit jej na 24 hodin. Tím se neodstraní alergeny, ale roztoče to zabije.

Vyberte si ložní prádlo, které se snadno pere

Pokud sháníte nové ložní prádlo, přemýšlejte proaktivně o minimalizaci roztočů. Vyberte položky, které lze prát v pračce. Rozhodněte se například pro přikrývky, která není příliš objemná, aby se vešla do pračky. Hledejte polštáře, které jsou také pratelné. Kromě toho se snažte vyhnout lůžkovinám, která mají tendenci zachycovat prach. Například nařasený přehoz pravděpodobně zachytí více prachu než hladký. A vynechejte ložní prádlo, které nutně nepotřebujete, jako jsou polštáře navíc nebo přehoz. Roztoči tak budou mít méně míst, kde se mohou usídlit, a usnadní vám to čištění ložního prádla.

Přidejte na matrace ochranné potahy

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se přirozeně zbavit roztočů, je přidat ochranné potahy na matraci, přikrývky a polštáře. Hledejte kryty na zip, které říkají, že jsou odolné proti roztočům. Vytvoří bariéru mezi vámi a matrací nebo polštářem a zabrání roztočům dostat se dovnitř a ven. Všichni stávající roztoči uvnitř zemřou, protože bariéra odřízne jejich přísun potravy. I s ochrannými krytinami by se matrace měly čistit párou alespoň dvakrát ročně, aby se zabili roztoči. Nezapomeňte také pravidelně prát ochranné krytiny se zbytkem ložního prádla.

Odstraňte koberce ode zdi ke zdi

Celoplošné koberce jsou hřištěm pro roztoče. Vlákna koberce přitahují a drží odumřelé kožní buňky a koberec se důkladně čistí mnohem obtížněji než podlahy s tvrdým povrchem. Není tedy snadné zbavit se roztočů v koberci. Pokud se chcete zbavit co největšího počtu roztočů, je často nejlepší odstranit koberce ode zdi ke zdi. Vyměňte koberec za dřevo, laminát, dlaždice nebo vinyl, které lze denně vytírat. Pro pohodlí pod nohama lze přidat omyvatelné plošné koberce.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik,.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.06.2024
Reklama
Reklama