Jak zasázet jahody? Můžete i do nádob

Jak zasázet jahody? Můžete i do nádob
Jak zasázet jahody? Můžete i do nádob. Jahodníky si můžete koupit v zahradnictví koncem jara a v létě. Dobře připravte půdu tím, že do ní zaryjete dobře zetlelý kompost nebo hnůj.

Potřebujete hnojivo

Když připravíte půdu, poté rozsypte na ní obecné hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Jahodníky zasaďte 30-45 cm od sebe, do řádků 75 cm od sebe, aby jejich kořeny byly zakopány, a zpevněte půdu kolem nich. Dobře zalévejte, aby se ujaly.

Jak pěstovat jahody v květináči

Jahody rostou velmi dobře v květináčích, závěsných koších a okenních truhlících. Vyberte si hluboký květináč, který je široký alespoň 15 cm, a zasaďte do každého květináče jednu jahodu. Daří se jim ve vlhkých, ale dobře odvodněných podmínkách, proto použijte kompost na bázi půdy s hlubokou vrstvou štěrku nebo rozbitých kamenů v základně. Podporujte násadu květů a plodů tím, že budete rostliny hnojit tekutým krmivem s vysokým obsahem potaše (jako je hnojivo pro rajčata) každý týden nebo dva týdny od časného jara.

Nejlepší květináče a nádoby na jahody

Jahody můžete pěstovat i v pěstebních pytlích. Pěstební pytel uživí šest až osm rostlin jahodníku, zvláště pokud položíte jeden pytel přes druhý, s otvory vyříznutými kolem sáčku, aby kořeny mohly proniknout do celé hloubky.

Pěstování jahod z prostokořenných šlahounů

Šlahouny jsou levnějším a tradičnějším způsobem získání jahodníků a dobrou volbou, pokud začínáte s novým jahodovým záhonem. Jsou k dispozici na jaře a na podzim a prodávají se ve svazcích po 10-15 rostlinách, s dlouhými kořeny a malým chomáčkem listů nahoře. Předem si dobře připravte půdu a jahody zasaďte tak, aby jejich kořeny byly jen zakopány, asi 30-45 cm od sebe, poté kolem nich zpevněte půdu. Prvních pár týdnů dobře zalévejte. Jahody potřebují chladné období, aby začaly kvést a plodit – ideálně čtrnáct dní pod 7 °C. Pokud tedy můžete, objednejte si a zasaďte šlahouny na podzim. Pokud propásnete svou šanci, kupte si uměle chlazené šlahouny, které jsou k dispozici od poloviny jara a které budou plodit asi 60 dní po výsadbě.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.06.2024
Reklama
Reklama