Jak dokonale vyčistit koberec?

Jak dokonale vyčistit koberec?
Jak dokonale vyčistit koberec? Čištění koberců je nezbytné – vaše koberce vidí všechny druhy nečistot a špíny z bot, rozlitých tekutin a domácích mazlíčků.

Koberec je potřeba udržovat

Časté vysávání, bodové čištění a hlubší čištění mohou prodloužit životnost jakéhokoli typu koberce. Pokud umožníte, aby částice prachu a půdy zůstaly na vláknech koberce, způsobí, že budou vypadat matně a zadržovat pachy, a nakonec se opotřebuje podklad koberce a vlákna.

Nabízíme způsoby, jak vyčistit koberec domácími prostředky, které pravděpodobně máte po ruce.

Jak často čistit koberec

Ať už máte koberce ode zdi ke zdi nebo plošné koberce, pravidelné vysávání alespoň jednou týdně je nutností – častěji, pokud máte domácí mazlíčky nebo děti. Rozlité tekutiny a skvrny by měly být ošetřeny co nejrychleji. Zvažte, zda si najmout profesionální firmu na čištění koberců nebo si alespoň dvakrát ročně sami provést hlubší čištění.

Jaké vybavení a nástroje potřebujete?

Nástroje: Vysavač, láhev s rozprašovačem, hadřík z mikrovlákna, kbelík, oscilační ventilátor, kartáč s tuhými nylonovými štětinami, staré ručníky nebo hadry, napařovač oděvů, parní mop. Materiály: Destilovaný bílý ocet, jedlá soda, stolní sůl.

Začněte důkladným vysáváním

Vždy začínejte s podtlakem se silným sáním. Pokud však nemáte vysavač, existují i jiné způsoby čištění koberců, jako je staromódní koště, hrábě na koberce nebo zametač koberců.

Pro co nejdůkladnější vysávání koberců si udělejte čas na přemístění nábytku a dalších předmětů z koberce. Nastavte vysavač na správnou výšku pro váš typ koberce, abyste dosáhli nejsilnějšího sání. Pro dosažení nejlepších výsledků vysávejte pomalu a několikrát přejeďte oblasti s vysokým provozem. Přejeďte po koberci gumovou stěrkou, abyste schytali zvířecí chlupy.

Skvrny na místě

Skvrny z koberce odstraňte co nejrychleji. V případě rozlití tekutiny ji okamžitě odstraňte vlhkost papírovými utěrkami nebo bílým hadříkem. Naneste odstraňovač skvrn na koberci, abyste mohli skvrnu rychle začít ošetřovat. U pevnějších skvrn od bláta nebo upuštěného jídla použijte hranu kreditní karty nebo tupý nůž k odstranění pevných látek.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.06.2024
Reklama
Reklama