Jak snížit podíl statické elektřiny v domácnosti?

Jak snížit podíl statické elektřiny v domácnosti?
Jak snížit podíl statické elektřiny v domácnosti? Znáte to. Doma se dotknete třeba kliky nebo jiného povrchu a dostanete pořádnou šlehu. Jak tento jev omezit na minimum?

Triky s prádlem

Statické přilnutí je jev, když látky ulpívají na našem těle nebo jiných tkaninách v důsledku působení statické elektřiny. Existuje několik jednoduchých prostředků, které pomáhají odstranit statické ulpívání.

Přidejte aviváž a jedlou sodu

Potahy na sedačkách mohou mít gumový povrch, aby se snížilo hromadění statické elektřiny. Použití aviváže také výrazně pomáhá snížit hromadění statické elektřiny na površích, jako jsou koberce. Všechno, co proto musíte udělat, je zředit aviváž vodou a jemně ji nastříkat na čalounění nebo koberec. Můžete si dokonce koupit antistatické spreje pro použití na koberce.

Dalším jednoduchým trikem, jak z tkanin odstranit statickou elektřinu, je přidat čtvrt šálku jedlé sody do běžného pracího cyklu. Jedlá soda působí jako bariéra mezi kladnými a zápornými náboji na vašem oblečení a zabraňuje hromadění tkaniny. Je to také účinný změkčovač vody a aviváž současně.

Oblečení a osobní věci

Druh oblečení, které nosíme, má také vliv na přítomnost statické elektřiny. Je méně pravděpodobné, že zažijete statický šok, když nosíte přírodní tkaniny, jako je bavlna. Horší je to, pokud nosíte syntetické materiály. Stejně tak boty s gumovou podrážkou více přitahují statickou elektřinu. Místo toho noste boty s koženou podrážkou, abyste se zbavili statické elektřiny.

Hydratujte pokožku

Udržování správné hydratace pokožky je dalším jednoduchým způsobem, jak zabránit statickému šoku. Natřete si pokožku dostatečným množstvím hydratačního krému, než se obléknete a měli byste zažít den bez ran statickou elektřinou.

Zůstaň nohama na zemi

Dalším jednoduchým způsobem, jak se vyhnout statickým šokům z různých povrchů, je dotknout se kovového předmětu, jako je náprstek, klíč nebo zavírací špendlík, než se dostanete do kontaktu s nějakým povrchem. Tímto způsobem se uzemníte a vyhnete se šoku.

Zdroje: Mykukun

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.07.2024
Reklama
Reklama