Jak si vypěstovat vlastní zelí?

Jak si vypěstovat vlastní zelí?
Jak si vypěstovat vlastní zelí? V červenci je vhodný čas vysadit zelí, aby mělo dostatek času dozrát, než teploty na podzim klesnou. Vysazujte 45 cm od sebe a mezi řádky ponechte 60 cm.

Všestranné využití

Rostliny jemně zpevněte a dobře zalijte. Možná budete muset použít síťovinu, abyste ochránili zelí před housenkami běláska zelného a holuby. Zelí je všestranná plodina, která se dodává v řadě různých barev, tvarů a s různými texturami listů. Můžete je strouhat do salátů, přidány do smažených hranolků nebo přimíchat do polévek. Vzhledem k obrovské rozmanitosti pěstování zelí je možné sklízet zelí téměř po celý rok.

Jak pěstovat zelí

Zelí pěstujte v pevné, zásadité až neutrální půdě na dobře připraveném záhonu. Věnujte pozornost požadavkům na rozteč semen na obalu – různé odrůdy by měly být rozmístěny v různých rozestupech. Dobře je zpevněte, abyste zabránili kladení běláska zelného. Vaše zelí by mělo být připraveno ke sklizni přibližně po 20 týdnech.

Jak pěstovat zelí ze semen

Různé zelí lze vysévat v různých ročních obdobích. Nejlepších výsledků dosáhnete, když semena zasejete do interiéru do hloubky 2 cm do květináčů nebo podnosů a umístíte je na slunný parapet. Asi po pěti týdnech vysaďte mladé zelí venku.

Jak vysadit zelí

Zelí se nejlépe daří na slunném místě s vlhkou, zásaditou půdou, do které bylo přidáno dostatek dobře shnilé organické hmoty, jako je zahradní kompost. Pokud si myslíte, že vaše půda může být kyselá, proveďte test pH a v případě potřeby přidejte do půdy vápno.

Jak daleko od sebe?

Požadavky na rozestupy se liší v závislosti na druhu zelí, které pěstujete: jarní zelí pěstujte 25 cm od sebe, s 30 cm mezi řádky; letní zelí 38 cm od sebe, s 30 cm mezi řádky, podzimní zelí 45 cm od sebe, s 45 cm mezi řádky; a zimní zelí 45 cm od sebe, s 60 cm mezi řádky.

Osvědčeným způsobem výsadby košťálovin, mezi které patří zelí, květák, kapusta, tuřín a růžičková kapusta, je pěstovat je ve velmi pevné půdě.

Jak se starat o zelí

Udržujte rostlinu zelí dobře zalévanou a zajistěte, aby půda nikdy nevyschla. Nenechte ji ani podmáčet. Hnojte jednou za čtrnáct dní tekutým krmivem bohatým na dusík.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.07.2024
Reklama
Reklama