Odrůdy špenátu a jeho správná sklizeň

Odrůdy špenátu a jeho správná sklizeň
Odrůdy špenátu a jeho správná sklizeň. Když si vyberete dobré odrůdy špenátu a budete je sít průběžně, můžete se z vaší zahrady těšit z úrody zdravé zeleniny během celého vegetačního období i v zimě.

Úroda i během chladného období

Zkušení zahrádkáři sejí špenát během několikrát a zajistí si tak přísun vitamínů pro svůj stůl. Špenát je připraven ke sklizni 6-10 týdnů po výsevu. Obecně platí, že letní odrůdy můžete sklízet od května do října a zimní od října do dubna. Dávejte však pozor na svou úrodu, protože špenát obvykle roste rychleji v teplejším počasí. Řez těsně nad základnou rostliny může povzbudit rostlinu, aby pro druhou úrodu vytvořila více listů.

Jak skladovat špenát

Špenát se nejlépe konzumuje čerstvý, když má nejvyšší obsah živin. Lze jej však zmrazit pro pozdější použití do polévek a omelet a není třeba předtím blanšírovat listy. Má opravdu široké využití, a to jak v teplé, tak studené kuchyni.

Pěstujte mezi rostlinami

Špenát je dobrá plodina pro pěstování mezi fazolemi, hráškem nebo kukuřicí, pokud máte jen malý pěstební prostor. Je však důležité přemisťovat špenátové plodiny po zeleninovém pozemku, protože spory plísně mohou zůstat v půdě a znovu infikovat vaši úrodu. Proto není dobré pěstovat špenát stále ne stejném místě.

Odrůdy špenátu k pěstování

Medania RHS AGM – Dobrá odrůda špenátu, která produkuje spoustu tmavě zelených listů s jemnou strukturou a dobrou chutí, ať už se konzumují jako mladé nebo větší zralé.

Perpetual – Dobrá odrůda, která se jen tak nedá zlomit vnějšími podmínkami a poroste na sušších půdách. Vhodné pro letní, podzimní a zimní plodiny.

Apollo – Tato odrůda poskytuje dobrý výnos s listy, které chutnají dobře buď jako mladé lístky nebo zralé velké listy. Dobře odolává proti plísni, dá se pěstovat v nádobách.

Palco RHS AGM – Odrůda odolná proti plísním.

Atlanta RHS AGM – Odolná zimní odrůda, která produkuje bohatou úrodu listů.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.07.2024
Reklama
Reklama