Jak postavit kouřovod a oplechovat komín?

Jak postavit kouřovod a oplechovat komín?
Jak postavit kouřovod a oplechovat komín? Současně s budováním kouřové komory komína rodinného domu je třeba zaměřit se i na samotný kouřovod a zdárné dokončení prací. Jak na to?

Vložky vkládáte v průběhu zdění

Postavte kouřovod a vnější stranu komína. Kouřovod spojuje horní část kouřové komory se střechou středem komína. Může být vyroben z cihel nebo kovových trubek. Pokud se k vytvoření kouřovodu v cihlovém komíně používají hliněné nebo keramické vložky, pokládají se při stavbě exteriéru komína, tedy současně s ním. Zdíte vnější komín a zároveň s tím instaluje vložky. Kovové vložky lze zasunout na místo, zatímco betonové vložky se zalijí na místo nalitím betonu.

Jak oplechovat komín?

Komín oplechujte v místech, kde prochází stěnami. Kovové oplechování kolem komína instalujte na 2 místech: kolem komína, kde se setkává se střechou, a jako obložení pod komínovou čepici. Pod lemování použijte vodotěsný silikonový tmel nebo polyuretanový tmel, aby voda nezatékala do domu kolem komína.

Dokončení komína

Komín uzavřete. Komínová čepice vede přes horní část cihlového krytu kouřovodu. Měla by přesahovat stěnu komína alespoň o 5 centimetrů a měla by mít odkapávací hranu pro odvádění vody z komína. Mezi doporučené materiály komínových uzávěrů patří kámen a beton, a to buď prefabrikovaný, nebo odlitý na místě. Komínový uzávěr je důležitý, protože sníží množství vlhkosti, která se může dostat dolů do vašeho komína, zabrání v průniku zvířatům, zablokuje průvan, zabrání jiskrám opustit váš komín a také zabrání nečistotám, jako je listí a větve, aby se dostaly do vašeho komína.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.07.2024
Reklama
Reklama