Druhy květáku a jeho sklizeň

Druhy květáku a jeho sklizeň
Druhy květáku a jeho sklizeň. Vzhledem k velkému množství odrůd květáku, které jsou k dispozici, se může zdát nalezení nejlepší odrůdy květáku pro pěstování na vaší zahradě náročné.

Pro letní a podzimní sklizeň

Vzhledem k tomu, že květák v teplém počasí netvoří hlávky a zvládá jen mírný mráz, určitě si vyberte odrůdu, která bude mít dostatek času dozrát. Pro jarní výsadbu jsou obvykle nejlepší odrůdy s kratším růstovým cyklem a dobrou tolerancí vůči teplu, zatímco pro podzimní sklizeň jsou preferovány odrůdy s více dny do zralosti a lepší odolností vůči chladu.

Snow Crown – Hybrid s neobvyklou vitalitou semenáčků, vhodný pro letní nebo podzimní sklizeň s dobrou tolerancí vůči mírným podzimním mrazům; dozrává za 50 až 55 dní.

Amazing – Volně opylovaná bílá odrůda pro pozdní letní a podzimní výsadbu, která vytváří velké, samoblanšírované hlávky. Dobrá tolerance vůči teplu i chladu; dozrává za 75 dní.

Denali – Hybrid s velkými, bílými, samozavírajícími se hlavami. Díky dobré tepelné odolnosti je vhodný pro letní setí a podzimní sklizeň nebo podzim a zimu v mírném podnebí; dozrává za 73 dní.

Green Goddess – Limetkově zelený hybrid s klenutou hlavou; není nutné blanšírování; dozrává za 60 až 65 dní.

Purple Moon – Hybrid se středně velkými fialovými hlávkami, kterým se dobře daří v horkém počasí a je vhodný i pro podzimní sklizeň; dozrává za 62 dní.

Cheddar – Hybrid s pěknými oranžovými hlavami, které se pomalu šroubují; nejlepší pro podzimní sklizeň; dozrává za 55 až 60 dní.

Standardní bílý vs. barevný květák

Oranžový květák byl vyšlechtěn genetickou mutací, která byla objevena v roce 1970. Oranžové barvivo pochází z beta-karotenu, stejného zdroje jako v pomeranči nebo v mrkvi. Nejedná se o GMO, je to jen výsledek náhodné mutace, která byla použita k vytvoření hybridních odrůd.

Fialové květáky existují již po generace. Existuje několik dědičných odrůd, jako je populární Purple of Sicily, a některé nedávné hybridy. Všechny získávají svou fialovou barvu z antioxidantu antokyanů, stejně jako červené zelí, červené hrozny a červené víno. Bohužel většina fialové zeleniny při vaření ztrácí barvu a fialový květák není výjimkou. Vychutnejte si ho syrový.

O tom, zda je Romanesco brokolice nebo květák, se mezi zahradníky stále diskutuje. Co je však nepochybné, je to, že se jedná o nápadnou zeleninu s nádhernou ořechovou strukturou a chutí.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.07.2024
Reklama
Reklama