Odrůdy melounů pro pěstování, jejich škůdci a nemoci

Odrůdy melounů pro pěstování, jejich škůdci a nemoci
Odrůdy melounů pro pěstování, jejich škůdci a nemoci. Melouny rostou nejlépe na slunných místech a v úrodných, dobře odvodněných půdách. Před výsadbou zapracujte do plochy organickou hmotu a hnojivo.

Jak pěstovat rostliny

Zasaďte 4-6 semen melounu přímo do zahrady, když má půda teplotu alespoň 18 °C. Semena by měla být zasazena 2,5-5 cm palce hluboko, v řádcích 120 cm od sebe. Po vzejití vyjednoťte na dvě rostliny v hromádce. Přesaďte meloun 60 cm od sebe. K ochraně rostlin použijte kryty řádků. Poté, co se vyvinou šlahouny, přihnojte je dalším dusíkatým hnojivem. Zavlažování by mělo být hluboké a málo časté. Plastové a organické mulče pomáhají šetřit vodou a snižovat plevel; neaplikujte ale organické mulčování, dokud se půda nezahřeje na 24 °C. Kontrolujte hmyz a nemoci po celý rok. Meloun sklízejte, když je úponek suchý, přízemní skvrna je žlutá a kůže je matně zbarvená. Mezi vynikající odrůdy patří Crimson Sweet, MickyLee a Yellow Baby.

Odrůdy melounu

Crimson Sweet a Mirage Hybrid jsou velké melouny s červenou dužinou. Mickylee a Minilee mají menší plody. Golden Crown a Yellow Baby jsou odrůdy se žlutou dužinou. Existuje mnoho dalších dobrých odrůd melounu.

Problémy s pěstováním melounu: Hmyz a nemoci

Plastové a organické mulče účinně regulují plevel. Zdravý a silný růst vinné révy melounem také udusí plevel.

Mšice: Zelený nebo černý hmyz s měkkými těly, který se živí spodní stranou listů. Listy jsou zmačkané a zkroucené. Vylučovaná medovice způsobuje, že rostliny vypadají lesklé, mokré nebo lepkavé. Ke zničení hmyzu použijte insekticidní mýdla nebo silný proud vody.

Okurkoví brouci: Dospělí jedinci mají pruhy nebo skvrny a živí se listy a liánami, což snižuje vitalitu. Rostliny. Přenášejí bakteriální onemocnění. Larvy se zavrtávají do kořenů a stonků a způsobují vadnutí a smrt rostlin. K hubení tohoto škůdce je nutná aplikace chemikálií při prvním výskytu.

Padlí: Charakteristické světlé skvrny na listech, později pokrývají celou plochu listů. Rostliny vysychají, odumírají. Sázejte odrůdy odolné vůči padlí. Je také dobré jako prevenci sazenice ošetřit koloidní sírou.

Vadnutí listů: Listy vadnou na jednom nebo více šlahounech. Rostliny často umírají. Pruhy, tvorba slizu nebo lepkavé exsudáty viditelné na stoncích. Nemoci jsou způsobeny různými patogeny. Identifikujte příčinu onemocnění. Léčba probíhá podle doporučení, jakmile je identifikována příčina choroby.

Viry: Listy jsou světle zelené, skvrnité, deformované, zakrslé a zkadeřené. Časná infekce ovlivňuje tvar a chuť ovoce. Nemoc přenášená mšicemi. Kontrolujte mšice. Zničte silně napadené rostliny.

Zdroje: Utah State Univesity

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.07.2024
Reklama
Reklama