Jak pěstovat meloun?

Jak pěstovat meloun?
Jak pěstovat meloun? Vypěstovat meloun i v našich končinách? Rozhodně to není nereálné vzhledem k tomu, že panují horká léta. Poradíme, jak na to.

Příprava půdy

Melouny preferují organické, bohaté, dobře odvodněné, písčité půdy pro nejlepší růst. Melouny rostou na většině půd za předpokladu, že jsou dobře odvodněné. Vyberte si místo ve vaší zahradě, na které dopadá plné slunce. Před výsadbou zjistěte potřebu hnojení pomocí půdního testu a poté postupujte podle doporučení. Pokud hnojíte, zapracujte hnojivo do horních 15 palců půdy. Pokud hnojíte kompostem, aplikujte ne více než 2,5 cm dobře kompostované organické hmoty.

Rostliny

Meloun lze pěstovat ze semen nebo sazenic. Semeno by mělo být zasazeno 2,5-5 cm hluboko. Sazenice by měly mít 2-3 pravé listy a dobře vyvinutý kořenový systém. Nechte sazeničky 6 týdnů růst, než je přesadíte.

Výsadba a rozestupy

Zasaďte melouny, když má půda teplotu alespoň 18 °C nebo poté, co pominulo nebezpečí mrazu. Zasaďte 4-6 semen do hromad 120 cm od sebe. Poté, co mají dva listy, vyjednoťte je na 2 rostliny na kopeček. Sazenice by měly být vysazeny 60 od sebe v řadě s řadami 120 cm od sebe. Snažte se při výsadbě nepoškodit kořeny, to zpomaluje uchycení a růst.

Mulčování

Černý plastový mulč ohřívá půdu, šetří vodu a zabraňuje růstu plevele. Plastové mulče umožňují dřívější výsadbu a zralost. Po rozložení mulče zajistěte okraje zeminou a vyřízněte otvory pro semena nebo sazenice. Při použití plastových mulčů a krytů řádků lze semena nebo rostliny vysadit 2-3 týdny před posledním mrazem. Neaplikujte organické mulče (posekaná tráva, sláma, noviny atd.), dokud není půda teplejší než 25 °C. Plastové i organické mulče pomáhají šetřit vodou a regulovat plevel.

Kryty řádků

Kryty řádků podporují růst. Pomáhají chránit sazenice před nízkými teplotami vzduchu. Použijte teploměr, který vám pomůže určit teplotu pod kryty řádků. Rostliny pěstované pod kryty řádků vyžadují větrání, když teplota vzduchu překročí 26 °C. Kryty je třeba odstranit, když rostliny začnou kvést nebo když teploty překročí 32 °C. Až se počasí stabilizuje, sejměte kryty.

Zavlažování

Zalévejte meloun hluboce a zřídka, 2,5-5 cm týdně. Pokud je to možné, použijte kapkovou závlahu. Mulčování kolem rostlin pomůže zachovat půdní vlhkost a omezí růst plevele. Zavlažujte tak, aby vlhkost šla hluboko do půdy. Při dozrávání plodů snižte množství zálivky, abyste zlepšili chuť.

Hnojivo

Poté, co se vyvinou šlahouny, obložte každou rostlinu 3-4 polévkovými lžícemi dusíkatého hnojiva (21-0-0) a poté hnojivo zalijte.

Zdroje: Utah State Univesity

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.07.2024
Reklama
Reklama