Co dělat, když pračka nepere a nedokončí cyklus

Co dělat, když pračka nepere a nedokončí cyklus
Co dělat, když pračka nepere a nedokončí cyklus. Co se může stát s pračkou? Přihodit se mohou různé problémy. Soustředíme se na to, když pere nedostatečně a zasekne se během cyklu.

Některé problémy mají snadné řešení

Ať už vaše pračka nepere tak jako dříve, nebo po každém cyklu vznikají problémy, neignorujte známky toho, že s vaší pračkou není něco v pořádku. Některé problémy s pračkou lze velmi snadno vyřešit pomocí několika nástrojů nebo dokonce pouhým utažením hadice, zatímco jiné mohou vyžadovat práci odborníka.  Pokud trávíte více času opravami pračky než praním prádla, možná je čas koupit novou. Někdy ale stačí menší oprava a všechno je jako dříve.

Pračka špatně pere

Pračka, která nepere dobře, má k ideálnímu spotřebiči daleko. Ale stává se to – a častěji, než byste si mysleli. Jedním z nejčastějších důvodů je ucpané potrubí nebo zásobník na prací prostředek. Pokud se váš prací prostředek a aviváž nedostanou k pranému oblečení, pračka nemůže správně prát. Aby toho nebylo málo, pokud dojde k ucpání, nakonec se nahromadí prací prostředek, choroboplodné zárodky, a dokonce i plísně a přenesou se na vaše prádlo. K tomu dojde také v případě, že je filtr ucpaný nebo je ucpaná drenážní trubka. Před zahájením dalšího pracího cyklu zkuste vyčistit zásuvku na prací prostředek i filtr. Pokud to stále nefunguje, možná budete muset zkontrolovat drenáž.

Mezi další důvody špatného praní může patřit:

Přetížení – pokud se pokusíte namačkat do bubnu pračky příliš mnoho prádla na jedno praní, může se stát, že vám nezůstane vůbec žádné čisté oblečení. Přetížení pračky znamená, že se oblečení nemůže pohybovat po pračce, nečistoty se mohou zachytit mezi kusy oblečení a ponechává se málo prostoru pro rozptýlení pracího prostředku.

Použití nesprávného pracího prostředku nebo výběr nesprávného pracího cyklu

Některé prací prostředky fungují nejlépe při určitých teplotách, proto si to před nákupem zkontrolujte. Na druhou stranu některé prací programy budou určeny pro konkrétní oděvy, například hedvábí. Volba nesprávného cyklu může mít za následek nedostatečné praní.

Proč moje pračka nedokončí svůj cyklus?

Pokud je vaše pračka relativně moderní, měla by zobrazit chybový kód, když se jí nepodaří dokončit prací cyklus. Pokud ano, podívejte se do příručky, která vám pomůže najít nejlepší způsob, jak problém vyřešit. Pokud se kód chyby nezobrazí, může to mít jiné příčiny:

Chybné zahřívání – Pokud se stroj vypne v první půlhodině, voda se nemusí správně ohřívat, což bude signalizovat, že se stroj zastaví uprostřed cyklu. Na druhou stranu, pokud se cyklus zastaví po 30 minutách, voda se může přehřívat, což si opět vynutí zastavení cyklu. Nejpravděpodobnější příčinou je vadný termistor.

Vypouštění – Pokud váš stroj nemůže vypustit vodu mezi každým cyklem, mohlo by si to vynutit předčasné zastavení stroje. Zkontrolujte, zda není ucpaný filtr čerpadla a vypouštěcí hadice.

Vadné připojení – Pokud dojde k vadnému připojení, řídící jednotka vaší pračky se může náhodně zapínat a vypínat. To může být těžké určit, takže je moudré zavolat technika.

Přehřátí – Pokud jste stroj používali nepřetržitě posledních pět hodin, může se pouze přehřívat. Dejte mu pauzu a zkuste to znovu později.

Netěsnosti – Některé stroje se zastaví uprostřed cyklu, pokud mají podezření na únik vody. Pokud vidíte, že voda vytéká z kteréhokoli místa na stroji, zkontrolujte hadice, čerpadlo a těsnění dveří.

Zdroje: Which

Zdroje foto: Freepik.com  



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.07.2024
Reklama
Reklama