Vyplatí se opravovat starou lednici?

Vyplatí se opravovat starou lednici?
Vyplatí se opravovat starou lednici? Máte doma starou ledničku, která vám léta věrně sloužila, ale v poslední době pořád zlobí? Možná zvažujete nákup nové. Kdy ho realizovat a kdy opravit stávající?

Jak stará je vaše lednička

Zda se oprava vaší současné ledničky ještě vyplatí, to závisí na tom, jak starý je váš spotřebič a co je s ním špatně. Pokud jde o závady starých lednic, jejich majitelé uvádějí, že nejčastějšími hlášenými problémy bývají prasklé nebo rozbité zásuvky, ucpané odtoky a vývody a nahromadění ledu v chladicím nebo mrazicím oddílu.

Opravy, které zvládnete sami

Výše popsaný typ problémů lze někdy napravit svépomocí, aniž by bylo nutné přivolat odborníky. Máte-li jakékoli pochybnosti, podívejte se do návodu k obsluze vašeho spotřebiče nebo na webové stránky výrobce, kde najdete průvodce odstraňováním problémů. Pak si budete jisti, zda opravu zvládnete sami. Jak jsme uvedli, u výše popsaných potíží by to neměl být problém.

Výrobce musí mít náhradní díly

Zákony o právu na opravu týkající se velkých spotřebičů, jako jsou chladničky s mrazničkou, znamenají, že výrobci nyní musí mít k dispozici náhradní díly. Nová pravidla také uvádějí, že opravy musí být možné pomocí nástrojů každodenní potřeby, některé opravy však smí provádět pouze profesionální opravář.

Deset a sedm let

Náhradní díly včetně položek, jako jsou kliky dveří, dveřní panty, podnosy a koše, by měly být každému k dispozici po dobu minimálně 10 let, takže pokud jste šikovní kutilové a umíte pracovat třeba se šroubovákem, možná budete schopni provést velmi základní opravy sami. Pro profesionální opraváře musí světelné zdroje, desky plošných spojů (PCB), teplotní senzory a termostaty zůstat k dispozici po dobu minimálně sedmi let. Někdy to však může být problém.

U kompresoru je to složitější

U katastrofičtějších závad, jako je rozbitý kompresor, který se nedá tak snadno nebo levně opravit, se možná budete muset poradit s odborníky, zkontrolovat záruku nebo zavolat, zda se skutečně vyplatí oprava nebo ne. Pokud je opravdu rozbitý, možná bude lepší investovat do novějšího, energeticky účinnějšího modelu. To je další faktor, který hovoří pro nákup nové ledničky, pokud je ta vaše už opravdu stará a poruchová. Investice do nového úsporného spotřebiče se v tom případě z dlouhodobého pohledu rozhodně vyplatí.

Zdroj: Which

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.08.2024
Reklama
Reklama