Jak postavit psí boudu: Stanovení rozměrů

Jak postavit psí boudu: Stanovení rozměrů
Jak postavit psí boudu: Stanovení rozměrů. Než dáte dohromady základní konstrukci psí boudy, měli byste si uvědomit, že není-li psí bouda správně postavena, může být pro mazlíčka neobyvatelná.

Naplánujte si svou psí boudu

Než se pokusíte postavit psí boudu, musíte si vytvořit podrobný plán s rozměry konstrukce, střechy, stěn a celkové velikosti odvozené od velikosti vašeho psa. Pokud váš pes ještě poroste, bude třeba upravit rozměry tak, aby zohledňovaly jeho velikost v dospělosti.

Jak stanovit délku a šířku

Délka psí boudy by obvykle měla být asi o 30 cm delší než délka vašeho psa, což mu poskytuje dostatek prostoru k odpočinku. Podobně by výška psí boudy měla být stejná jako délka a šířka psí boudy by měla být asi o 15 cm menší než délka. Pokud je například váš pes dlouhý 40 cm, pak by délka psí boudy měla být 70 cm. Výška psí boudy by měla být také 70 cm a šířka psí boudy by měla být 55 cm.

Jaké rozměry by měl mít otvor?

Otvor pro vstup pro psa by měl být o 15 cm vyšší a širší, než je pes, aby váš miláček mohl pohodlně přijít a odejít. Je-li pes vysoký například 25 cm a široký 15 cm, potom by otvor měl mít 40 cm na výšku a 30 cm na šířku.  

A co rozměry střechy?

Pokud chcete vyrobit psí boudu se šikmou sedlovou střechou, budete muset provést několik dalších měření, abyste určili konstrukce střešního rámu. Určete polovinu šířky psí boudy a výšku od vrcholu stěny k vrcholu střechy. V uvedeném příkladu bude polovina šířky boudy 27,5 cm, výška od vrcholu stěny k vrcholu střechy závisí na tom, jaký chcete, aby byl úhel šikmé střechy. Například budete chtít výšku od vrcholu stěny k vrcholu střechy 10 cm. Délku šikmých stran střešního rámu pak vypočítáte podle Pythagorovy věty (a² + b² = c²). V uvedeném příkladu by výpočet byl 27,5² + 10² a odmocnina z této hodnoty potom tvoří šikmé části střechy, v tomto případě 29 cm. Získáte tak základní rozměry psí boudy. Samotná střecha by pak měla mít ještě přesah přes stěny.

Větrání a izolace

Podstatná je také izolace a větrání psí boudy. Kromě otvoru v přední části psí boudy mohou ke zlepšení ventilace pomoci další otvory v horní části stěn a pod přesahem střechy. V chladnějším podnebí můžete přidat izolaci na podlahu, stěny a střechu, abyste snížili tepelné ztráty a zlepšili psovo pohodlí v zimě.

Zdroje: Better Homes and Gardens, The Spruce, wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.08.2024
Reklama
Reklama