Jak odstranit rez z chromu

Jak odstranit rez z chromu
Jak odstranit rez z chromu. Chrom se používá jako ochranná vrstva pro jiné kovy, kterým dodává lesk. Ale spodní kovová vrstva má často na svědomí tvorbu rzi. Jak se jí zbavit?

Použijte alobal

S trochou úsilí a s použitím různých domácích potřeb můžete však nános rzi snadno odstranit. V případě, že je rez již velmi rozšířená a významné části chromované vrstvy odloupané, bude po odstranění rzi potřeba pokračovat v další údržbě, která zabrání dalšímu reznutí.

Chcete-li vyzkoušet jednoduchou a levnou metodu pro odstranění rzi z chromovaného povrchu, použijte alobal. Hliník s rzí chemicky reaguje a vytváří směs, kterou lze snadno setřít nebo seškrábat. Vzhledem k tomu, že je hliník měkčí než většina jiných kovů, nepoškrábete s ním citlivou chromovou vrstvu, ani kov, který překrývá. 

Vyčistěte chrom

Ještě než se pokusíte rez z chromu odstranit, očistěte celý povrch od špíny a nečistot mýdlovou vodou nebo šamponem na auto, jako když se chystáte čistit chromované části svého vozu. Rezavé části potom snadněji lokalizujete a budete k nim mít lepší přístup.

Na velmi špinavé a zrezlé povrchy použijte ocet nebo jinou slabší kyselinu podle návodu. Potom pokračujte v čištění alobalem.

Alobal namočte ve vodě

Vodu můžete použít takřka jakoukoli, ovšem nejvhodnější je slaná voda. Jsou v ní totiž obsažené elektrolyty a sůl, což jsou složky, které celý chemický proces urychlí. Natrhejte alobal na pásy vhodné velikosti pro ošetření rezavých částí.

Třete alobalem po rezavém povrchu

Přejíždějte s ním po postižených místech tam a zpět. Nemusíte ani příliš tlačit, ačkoli více poškozené povrchy budou vyžadovat trochu větší úsilí a delší dobu, po kterou je třeba alobalem třít. Pravidelně alobal namáčejte ve vodě. Jakmile uschne, opět ho navlhčete.

Jestliže pracujete s obzvláště poškozeným povrchem, pomoci vám může silnější vrstva zmuchlaných alobalových pásů. Hrany, které taková koule alobalu vytvoří, snadněji zasáhnou i jamky, vyžrané rzí do povrchu.

Pravidelně odstraňujte uvolněný nános rzi

Kdykoli uvolněný nános rzi začne tuhnout, zastavte se a setřete ho hadrem nebo starým ručníkem. Tímto způsobem vždy odhalíte zbývající vrstvu ulpívající rzi a budete ji moct alobalem snadněji utřít.

Omyjte povrch chromované vrstvy

Jakmile se vám podaří odstranit všechnu rez, setřete povrch hadříkem a odhalte zářivou vrstvu kovu, která se pod ní ukrývala.

Důkladně chrom osušte

Voda na chromovaném povrchu velmi snadno ulpívá a může způsobovat další reznutí kovové vrstvy vespod. K osušení chromovaného povrchu použijte papírovou utěrku nebo vysoušeč vlasů. Nezapomeňte na vyčištěný chromovaný povrch nanést vrstvu leštěnky nebo vosku, čímž zabráníte dalšímu vytvářením rzi.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.09.2024
Reklama
Reklama