Co dělat v září v zeleninové zahradě?

Co dělat v září v zeleninové zahradě?
Co dělat v září v zeleninové zahradě? Pokračujte ve sklizni plodin. Pokud máte nadbytek zeleniny, zkuste je zmrazit, sušit, nakládat a skladovat, abyste ji mohli později využít.

Soustřeďte se na rajčata a kukuřici

Sklízení zeleniny ale samozřejmě není jediná aktivita, které byste se měli věnovat. Zaštípněte špičky venkovních rostlin rajčat, abyste soustředili energii rostliny do dozrávajících plodů a dále nerostly. Sklízejte kukuřici. Chcete-li otestovat, zda je připravená ke sklizni, sevřete její jádro – až dozraje, uvolní mléčnou šťávu. Pokud jsou jádra škrobová, je už příliš pozdě. Pokud jsou vodnaté, potřebují k dozrání ještě nějakou dobu.

Věnujte pozornost bramborám

Tři týdny před vyoráním brambor vytrhejte nebo odřízněte listy brambor na úrovni země. Zabráníte tak tomu, aby spory plísně infikovaly hlízy při jejich vyorávání a pomůže to zpevnit slupky brambor. Nově vykopané brambory rozložte na několik hodin, aby se sušily, než je uložíte na chladné a tmavé místo. Skladujte je v papírových nebo jutových pytlích, protože to umožní plodině dýchat. Skladujte pouze nepoškozené hlízy bez známek chorob – jedna shnilá brambora může zničit celou vaši úrodu.

Nezapomeňte na dýně a fazole

Pomozte dýním dozrát včas na Halloween tím, že odstraníte veškeré listí, které zastiňuje plody. Nadzvedněte dýně a tykve ze země, abyste zabránili hnilobě. Umístěte je opatrně na kus kamene nebo dřeva. Pokračujte v hnojení a zalévání fazolí, abyste měli další úrodu. Pokračujte ve sklizni málo a často, abyste zabránili nasazování semen. Po dokončení sklizně odřízněte rostliny fazolí a hrachu na úrovni země. Nechte kořeny, protože budou pomalu uvolňovat dusík zpět do půdy, když se rozloží.

Úklid a další akce

Začněte s podzimním úklidem. Odstraňte všechny staré plodiny, které skončily, a odstraňte plevel, aby byl váš pozemek na zimu čistý a uklizený. Zasaďte trochu máty a petrželky na kuchyňský parapet, abyste měli čerstvé bylinky přes zimu. Zakryjte košťálové rostliny síťovinou, aby si z nich ptáci neudělali potravu.

Zdroje: Thompson and Morgan, Sunday Gardener, Gardeners World, Gardenista



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.09.2024
Reklama
Reklama