Jak bleskově odmrazit mrazák: Trik s hliníkovou fólií šetří čas i peníze za elektřinu

Sdílet článek

Reklama

Je to jedna z nejméně oblíbených domácích prací. Nekonečné čekání, až povolí ledové krusty, zatímco se potraviny ohřívají na lince. Existuje však geniálně jednoduchý trik, jenž tento zdlouhavý proces dramaticky urychlí. Stačí k tomu věc, kterou máte běžně v šuplíku… obyčejný alobal.

Tichý zloděj energie

Námraza v mrazáku není jen estetický problém, je to především nenasytný žrout vaší elektřiny. Ledová vrstva totiž funguje jako nechtěná izolace. Motor spotřebiče musí pracovat mnohem intenzivněji, aby přes tuto bariéru udržel uvnitř požadovaný chlad.

Odborníci varují, že jakmile vrstva ledu přesáhne pouhé tři milimetry, spotřeba energie může vzrůst až o třicet procent. Pravidelné odmrazování, ideálně dvakrát ročně, je tak nutností pro vaši peněženku i životnost přístroje.

Fyzikální trik s teplem

Zapomeňte na nebezpečné sekání ledu nožem nebo zdlouhavé čekání. Využijte raději fyzikální vlastnosti hliníku, který je excelentním vodičem tepla.

  • Příprava: Vyprázdněte mrazák a vypněte jej.
  • Alobalová vrstva: Vnitřní stěny a dna přihrádek vyložte vrstvou alobalu.
  • Zdroj tepla: Dovnitř vložte hrnec s vroucí vodou (nezapomeňte na podložku) a zavřete dvířka.

Co se stane? Horká pára se začne šířit uzavřeným prostorem a alobal toto teplo bleskově rozvede přímo k ledové krustě na stěnách. Námraza začne tát doslova před očima a po pár minutách půjde snadno stáhnout plastovou stěrkou.

Chyba v nastavení teploty

Mnoho domácností také chybuje v celoročním nastavení teploty. Je zbytečné trápit kompresor v zimě stejně jako v létě. V chladnějších měsících bohatě stačí nastavit mrazák na -17 °C. Naopak v horkém létě, kdy je okolní teplota v kuchyni vyšší, je vhodné snížit teplotu na -19 °C, aby se potraviny lépe uchovaly a motor nebyl tolik přetěžován.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Stačí balónek a mouka. Návod na masku, kterou ti budou závidět

Chystáš se na párty nebo potřebuješ zabavit děti, ale nechce se ti utrácet za předražené plastové výlisky z obchodu? Mám pro tebe skvělý tip,...

Základ dokonalého povrchu: Proč je správné broušení důležitější než samotný lak?

Broušení dřeva je fází, kterou spousta kutilů podceňuje, ale právě tady se láme chleba mezi amatérským výsledkem a mistrovským dílem. Kvalitně opracovaný povrch totiž...

Domácí „čína“ přímo ze zahrady: Jak si vypěstovat jidášovo ucho na špalku

Jidášovo ucho je v české kuchyni i lidovém léčitelství stále populárnější. Tato houba s nezaměnitelnou texturou a širokým spektrem zdravotních benefitů nemusí být jen...

Konec vzteku v kuchyni. Tupý nůž už vám večeři nezničí

Znáš ten pocit, kdy chceš nakrájet rajče, ale místo úhledných plátků vyrobíš na prkénku nedobrovolný kečup? Tupý nůž je v kuchyni peklíčko, které dokáže...

Výměna vany je drahá hloupost. Stačí smirkový papír a tmel

Spadl ti do vany těžký flakon s parfémem a udělal díru, nebo tě jen při každé koupeli iritují ty nevzhledné škrábance na dně? Nemusíš...

Zapomeňte na drahé lepidlo. Vyrobte si vlastní pojivo za pár korun

Znáte ten moment, kdy potřebujete nutně něco slepit, ale tuba s lepidlem v šuplíku je vyschlá na troud? Nemusíte hned panikařit ani běžet do...

Proč tvůj trávník po zimě vypadá jako po bitvě? Viník má růžovou barvu

Znáš ten pocit, kdy konečně sleze poslední sníh a ty se těšíš na anglický trávník, ale místo toho na tebe koukají odpudivé hnědé fleky...

Vůně domova a záplava květů, které vám zvednou náladu

Zahrada bez kvetoucích keřů působí smutně a neúplně, neboť právě ony jí dodávají potřebnou strukturu a v sezoně i omamnou vůni. Pokud toužíte po...

Zapomeňte na plast. Přírodní materiál promění váš domov v oázu tepla

Pamatujete si ho hlavně jako špunt v lahvi dobrého vína, avšak tento materiál toho umí mnohem víc než jen chránit tekuté poklady. Korek, jehož...

Zapomeňte na drahou chemii. Hmoždíř po dědovi vyčistíte tím, co máte v lednici

Našli jste na půdě starý hmoždíř po babičce, ale místo zlatavého lesku na vás kouká jen zašlá a flekatá věc? Mosazné předměty sice z...

Soused bude závidět. Tipy na dřeviny, které porostou i v úplné tmě

Myslíš si, že stačí vyrazit do zahradnictví a koupit první keř, co ti padne do oka? Velký omyl. Zahrada není nafukovací a stromy nejsou...

Tři dráty trčící ze stropu. Návod, jak je zkrotit a nezapálit byt

Visí ti ze stropu smutné dráty a nová lampa stále leží v krabici, protože se bojíš rány? Zapojení svítidla není žádná raketová věda, stačí...

Zapomeňte na zlatníka. Lesk jako blesk vykouzlíte i v kuchyni

Vytáhli jste ze šperkovnice zlatý řetízek, ale místo oslnivé záře na vás kouká matný a ušmudlaný kousek kovu? Zlato je sice ušlechtilý materiál, který...

Láska na první dotek. Proč fólie nikdy nenahradí strukturu dubu

„Tohle prostě nenahradíš,“ řekne si v duchu každý, kdo přejede dlaní po rámu z poctivého dubu nebo smrku. Zatímco plastová okna zaplavila svět svou...

Čistič na trouby v dílně. Geniální trik, který ušetří peníze za servis

Máte pocit, že vaše pila spíš žvýká než řeže a dřevo se pod ní pálí, ačkoliv jste přesvědčeni o ostrosti zubů? Než poběžíte pro...
Reklama
Reklama