Tipy do kuchyně: S olivovým olejem můžete smažit

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tipy
do kuchyně: S olivovým olejem můžete smažit. Léta nás provázejí mýty o
tom, že na olivovém oleji není vhodné smažit. Je to pravda? Ukážeme si, že
není.

 

Mylné představy

Když přemýšlíte o smažení, olivový olej obvykle není první volbou, která vás napadne. Arašídový, rostlinný, řepkový a sójový olej jsou standardním jídlem pro smažení. Proč? Za prvé, jedná se o relativně zdravé oleje, které nejsou tak drahé. V tomto ohledu jsou jako olivový olej. Proč se tedy olivový olej dostává na černou listinu, pokud jde o smažení? Pravdou je, že mnoho lidí má dojem, že olivový olej má nízký kouřový bod a že jeho chuť by se při vyšších teplotách mohla změnit. Ve skutečnosti se jedná o mylné představy a olivový olej je všestrannou a chutnou variantou smažení.

Snižuje rizika onemocnění srdce

Olivový olej má ve skutečnosti relativně vysoký kouřový bod a je bezpečnou a spolehlivou volbou pro smažení. Navíc je to jedna z nejzdravějších kuchařských ingrediencí. Olivový olej se označuje za velmi zdravý tuk, částečně kvůli své jedinečné schopnosti snižovat riziko srdečních onemocnění. Ať už smažíte na pánvi nebo fritujete, chcete, aby váš olej vydržel vysokou teplotu a nerozložil se příliš brzy, neovlivnil chuť nebo nekouřil vaši kuchyni. Bod, ve kterém olej začne degradovat – a chuť se začne měnit – se označuje jako „kouřový bod“. Olivový olej má tím vyšší kouřový bod, čím blíže je ke sklizni. 

Kouřový bod

Kouřový bod olivového oleje se pohybuje v rozmezí od 185 ° C do 210 ° C a platí, že olej vyšší kvality má bod vyšší. Porovnávejme. U slunečnicového oleje narážíme na kouřový bod 210-220 ° C. Rozdíl je tedy minimální. Navíc olivový olej nedegraduje. Ochraňuje ho před degradací vysoký obsah antioxidantů jako vitamín D. Vaše jídlo na pánvi v olivovém oleji bude hotové mnohem dříve, než se objeví možnost vzniku nějakých toxických látek. Krátké smažení v olivovém oleji je naopak zdravé, protože potravina nasákne olejem jenom minimálně – to platí třeba o smažení zeleniny. Podstatné je, aby teplota oleje byla dost vysoká ještě před tím, než na pánev vložíte jídlo.

Nejstabilnější při zahřátí

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení můžete a měli byst smažit na olivovém oleji. Kolem olivového oleje a smažení existuje mnoho mýtů, z nichž mnohé mají co do činění s jeho reakcí na vysoké teploty. Ale pravdou je, že extra panenský olivový olej je ve skutečnosti nejstabilnější olej při zahřátí, což znamená, že se při vystavení vysokým teplotám drasticky nezmění. Extra panenský olivový olej se navíc chemicky nemění tolik jako jiné oleje, když je vystaven vysokému teplu.

Pozor na skvrny

Pokud budete olej používat, může se stát, že ho občas vylijete trochu na podlahu a budete ho potřebovat odstranit nebo nějaká skvrna přistane na nábytku a také si bude žádat vyčištění.

Zdroje: Brightland

Zdroje foto: Freepik.com

 

Reklama

Doporučujeme

Zvládnete si doma opravit rychlovarnou konvici?

Zvládnete si doma opravit rychlovarnou konvici? Rychlovarná konvice patří k nejpoužívanějším spotřebičům v domácnosti. Občas ale může stávkovat. Co v takovém případě dělat? Pozor na...

Jak si udělat domácí test kvality vody

Jak si udělat domácí test kvality vody. Zajímá vás, co vlastně teče z vašeho kohoutku nebo jak čistá je voda ve studni na zahradě?...

Jak si doma svépomocí nabrousit nůžky

Jak si doma svépomocí nabrousit nůžky. Máte pocit, že vaše nůžky už nestříhají tak hladce jako dřív? Drtí papír místo čistého řezu? Než je...

Má smysl pořídit si powerbanku?

Má smysl pořídit si powerbanku? Občas se stane, že jste v terénu a jak se říká „dojde vám šťáva.“ Mobil nebo notebook je téměř...

Jak připravit auto na technickou kontrolu

Jak připravit auto na technickou kontrolu. Chystáte se na STK se svým vozem? Potom si projděte našich pár rad, jak se na ni nachystat,...

Jak šetřit vodou na zahradě

Jak šetřit vodou na zahradě, Sucho umí být pěkný prevít. I proto je důležité umět se životodárnou tekutinou dobře hospodařit. Nabízíme tipy, jak na...

Jak si svépomocí vyčistit komín

Jak si svépomocí vyčistit komín. Léto je vhodným časem, kdy si můžete vyčistit komín, abyste se včas připravili na novou topnou sezónu. Je ale...

Šikovné tipy, jak šetřit benzín a naftu

Šikovné tipy, jak šetřit benzín a naftu. Provoz auta, ať už benzínovým nebo naftovým motorem se dnes prodraží. Proto mám v záloze tipy, jak...

Jak na rekonstrukci střechy

Jak na rekonstrukci střechy. Pustit se do rekonstrukce střechy je velký krok – ať už kvůli estetice, funkčnosti nebo proto, že ta stará už...

Jak šetřit palivo v autě, aby vaše peněženka netrpěla

Jak šetřit palivo v autě, aby vaše peněženka netrpěla. Ceny pohonných hmot připomínají horskou dráhu, ale na rozdíl od té zábavní ve vás určitě...

Které dřevo se nejlépe hodí na terasu?

Které dřevo se nejlépe hodí na terasu? Pokud plánujete stavbu nebo renovaci terasy, pravděpodobně stojíte před zásadní otázkou: z jakých prken ji udělat? Pomůžeme...

Jak si doma vyrobit botník

Jak si doma vyrobit botník. Pokud vás doma už přestávají bavit rozházené boty u dveří, možná je čas vzít věci do vlastních rukou a...

Co má obsahovat kvalitní hnojivo a v jakém poměru?

Co má obsahovat kvalitní hnojivo a v jakém poměru? Bez dobrého pohnojení vám na zahradě nic pořádného nevyroste. Jenže jak hnojit, aby to bylo...

Jak udělat terénní úpravy zahrady

Jak udělat terénní úpravy zahrady. Pokud nejste spokojeni se současnou podobou své zahrady, léto může být vhodným časem ke změnám. Možná, ale nevíte, jak...

Jak zabezpečit domov před odjezdem na dovolenou

Jak zabezpečit domov před odjezdem na dovolenou. Léto vrcholí a mnozí z nás mají ještě před sebou dovolenou. Nevyplatí se podcenit zabezpečení domu nebo bytu. Jak na to?
Reklama
Reklama