Jak odstranit olej nebo mastnotu z nábytku?

Jak odstranit olej nebo mastnotu z nábytku?
Jak odstranit olej nebo mastnotu z nábytku? Poměrně častou nehodou je vylití tuku z jídla na dřevěnou desku stolu. Určitě nechcete, aby desku stolu zdobily podobné kazy. Jak se jich zbavit?

Když zbude lehká stopa

Pokud při vaření omylem vylijete olej nebo máslo na starožitnou desku stolu, je to nepříjemné. Existují dvě metody, které můžete vyzkoušet, pokud chcete skvrnu odstranit. První spočívá v potření postiženého místa potřít čirým voskem. Následně potřete voskem i celou desku. Jakmile vosk stihne zaschnout a vsáknout se do dřeva, pořádně vyleštěte skvrnu čistým hadříkem. V tomto případě určitá stopa na dřevě zůstane. Někomu to ale nevadí, protože má rád dřevo s nádechem patiny. Stopy na nábytku, zejména na tom starožitném, jsou nedílnou součástí kusu starého více než 100 let, takže se příliš nebojte, protože to jen přidává na charakteru nábytku. Důležitá je také pravidelná údržba spočívající ve správném voskování.

Práce pro profesionála

Pokud chcete olej úplně odstranit, musíte nejprve odstranit starý povrch pomocí dobrého odstraňovače barev nebo leštidel. Jakmile to uděláte, neutralizujte skvrnu pomocí methylalkoholu. Po zaschnutí smíchejte ještě trochu mastku s trochou metylalkoholu. Rozmíchejte vše na hustou pastu a poté ji naneste na postižené místo a nechte přes noc zaschnout. Prášek by měl vytáhnout olej ze dřeva (není vždy zaručeno) a poté byste měli povrch mírně obrousit a znovu vyleštit. U této druhé možnosti je vždy nejlepší svěřit práci profesionálnímu restaurátorovi, pokud se jedná i starožitný kousek, protože někdy můžete způsobit více škody než užitku, pokud postup neuděláte správně. Většina lidí by ráda, aby se případné škrábance na nábytku daly dobře zamaskovat. Mnoho z nás se také musí popasovat se skvrnami od barvy.

Čištění rukojetí a kování na starožitném nábytku

Můžete si nábytek třeba i ručně pomalovat. Starožitný nábytek má spoustu různých kovových kování, jako jsou kliky, panty, kování klíčů, sklopné šrouby, zámky, nárazové formy, tahadla, držáky a kolečka. Tyto tvarovky jsou obvykle vyrobeny z mosazi, mědi nebo železa, a pokud jsou matné a zašlé, je lepší to tak ponechat, protože je to součást charakteru nábytku. Na kovových armaturách zkrátka uvidíte známky stáří. Pokud vás ale tyto stopy obtěžují a chcete kování vyčistit, musíte nejprve odstranit veškeré kování z nábytku, protože čisticí roztok by na dřevě poškodil leštidlo na nábytek. Proto je nutné kovové součásti odmontovat a čistit samostatně. K tomu můžete použít vynikající čistič kovů. Je určen pro hodinové strojky, ale funguje na všech mosazných a měděných kouscích atd. Naneste čistič do nádoby nebo misky a smíchejte 1 odměrku tekutiny se 7 odměrkami studené vody. Kovové kování zcela ponořte, dokud se neodstraní veškeré zakalení, důkladně opláchněte vodou a poté vyleštěte obvyklým způsobem. Na silně zrezivělý kov použijte čisticí roztok s jemnou drátěnou vlnou. Starý nábytek nabízí různé kreativní využití.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.04.2024
Reklama
Reklama