Jak se zbavit skvrny od oleje na podlaze?

Jak se zbavit skvrny od oleje na podlaze?
Jak se zbavit skvrny od oleje na podlaze? Rozlít v kuchyni se občas podaří asi každému z nás. Jak odstranit skvrnu z podlahy, aby nezůstala kluzká a nehrozilo, že utrpíte úraz?

Riziko zranění

Stačí jenom malé množství tuku, které kápne na podlahu a máte rázem velký problém. I když se olej snažíte co nejlépe odstranit, stále může na linoleu nebo jiném povrchu může zůstat kluzké místo, které představuje velké riziko. Půjdete s hrncem plným jídla a šup, už jste na zemi. Jak tomu zabránit?

Neváhejte a pracujte

Především musíme podotknout, že tuk se odstraňuje poměrně těžko. Nejlépe se ho zbavíte na předmětech, které můžete ponořit do vody a řádně vydrhnout prostředkem na mytí nádobí. To ale v případě kuchyňské podlahy samozřejmě neplatí. Pokud ale olej včas neodstraníte, podlaha se stane kluzištěm. Pak už místo zůstane kluzké po řadu týdnů.

Jak postupovat při odstraňování skvrny?

První volbou je bavlněná utěrka nebo spíše starý bavlněný hadr, protože skvrny se bud obtížné zbavit i vypráním. Takto znečištěná textilie patrně nebude už k ničemu vhodná, takže rozhodně neberte nějaký nový kousek. Případně můžete zvolit papíroví ručníky. Snažte se rozlitý olej hadrem či ručníkem co nejlépe odsát.

Poslouží bramborová mouka či písek

Jakmile se vám povede zachytit maximum tekutiny, nasypejte na postižené místo větší množství písku. Samozřejmě ho běžně v domácnosti nemusíte mít k dispozici. V takovém případě poslouží bramborová mouka. Podstatné je, abyste tento materiál do skvrny vetřeli v takovém množství, aby se mastnota zcela odstranila. Snažte se skvrnu třít opravdu dlouho, potom bude efekt dobrý.  

Nezapomeňte na důkladné mytí

Následuje další, poslední etapa odstraňování. Umyjte důkladně místo teplou vodou s obsahem čistícího prostředku. Zrovna tak můžete použít směs vody s octem. Takto lze skvrny odstranit velmi dobře. Tento postup platí pro linolea či laminátové podlahy.

Různé povrchy

U dřeva lze použít na skvrnu sůl, přitom platí, že nejdříve je nutné ji odsát buď bavlněnou tkaninou nebo papírovým ručníkem. Na koberci lze skvrnu posypat jedlo sodou o potom po 15 minutách působení vysát. Na vinylu či dlaždicích lze také aplikovat rovnou ocet a rovněž setřít papírovou utěrkou, a to asi po 10 minutách působení octa. Když skvrna úplně nezmizí, vyčistěte dlaždice nebo vinyl směsí bílého octa s čistícím prostředkem. Skvrnu na betonu posypte jedlou sodou či stelivem pro kočky. Po hodině nebo delší době vše zameťte. Druhou možností je odmašťovač. Důležité je vědět také, jak odstranit olejové skvrny z nábytku.

Zdroje: WikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.04.2024
Reklama
Reklama