Pozvěte návštěvu na velikonoční jehněčí pečeni

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pozvěte návštěvu na velikonoční
jehněčí pečeni. Na co pozvat o Velikonocích do domu své hosty? Můžete vyzkoušet
různé recepty z jehněčího masa. Jehně připomíná Kristovu oběť.

Jak zvýraznit chuť masa?

Velikonoce nesymbolizují jenom barevná vejce, nýbrž i chutné jídlo. Zkuste si připravit skvělé jehněčí na česneku. Pokud už čile velikonočně zdobíte dům i stůl a čekáte návštěvy, určitě byste jim měli naservírovat něco lahodného. Chuť pečeného jehněčího masa zvýrazníte bylinkami a česnekem, nebo můžete zkusit plátky ančoviček, plátky chilli papriček. Potom bude ale chuť o poznání ostřejší.

Suroviny, které budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýta, asi 2 kg
  • 2 paličky česneku
  • 15 snítek rozmarýnu
  • 15 snítek tymiánu
  • 1,7 kg středně velkých brambor neloupaných
  • 14 bobkových listů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z jednoho citronu 

Maso naložte den předem

Malým ostrým nožem udělejte alespoň 30 malých, ale hlubších řezů po celé jehněčí kýtě. Stroužky česneku rozpulte. Polovinu si nechte na později. Pomocí prstů zatlačte půlky česnekových stroužků do každé štěrbiny vytvořené řezem v mase. Poté stáhněte malé snítky rozmarýnu a tymiánu, přičemž stonky ponechte a zasuňte je také do štěrbin. Můžete takto maso okořenit už den před jeho pečením, poté přikrýt a vložit uležet do ledničky. Stačí ho vyjmout lednice hodinu před pečením.

Přichystejte si brambory

Zahřejte troubu na 200 °C. Brambory důkladně omyjte a nechte ve slupce. Každou bramboru nakrájejte na plátky o šířce v intervalech 3 mm, ale nedokrojte úplně do konce, aby se brambora nerozpadla. Do prostřední štěrbiny každé brambory vložte bobkový list. Brambory vyklopte do velkého pekáče, do kterého přidáte zbytek stroužků česneku a zbytek rozmarýnu a tymiánu. Pokapejte polovinou oleje a okořeňte, poté promíchejte, aby se brambory obalily, a otočte je tak, aby byly všechny položené rozkrájenou stranou nahoru. Jehněčí maso vložte doprostřed pekáče, brambory vytlačte ven, poté jehněčí maso potřete zbytkem oleje a citronovou šťávou a bohatě okořeňte.

Maso bude dobře propečené

Pečte 1 hodinu a 30 minut, podlévejte brambory a občas protřepejte formu, dokud není jehněčí maso tmavě hnědé a brambory křupavé a zlaté. Jehněčí bude uprostřed růžové, ale dostatečně upečené. Chcete-li více propečené, nechte je v troubě o 15 minut déle. Vyjměte jehněčí maso z formy a nechte 15 minut odpočívat, v případě potřeby vložte brambory zpět do trouby.

Zdroje: Good Food. Allrecipes, The Pioneer Woman

Zdroje foto: Freepik.com

Reklama

Doporučujeme

Jak funguje nízkoenergetické bydlení a proč se vyplatí

Při pohledu na složenky za energie se nejednomu majiteli nemovitosti tají dech. Zatímco ceny rostou, naše domovy často fungují jako děravé cedníky, kudy teplo...

Zničující poskakování a milimetry smutku: McLaren vysvětlil katastrofu ve Vegas

Je to krutá daň za technickou nedokonalost, která může rozhodnout o osudu celého šampionátu. Vedení stáje McLaren prolomilo mlčení a na svém webu detailně...

Postavte si kufr snů. Tyhle nástroje zachrání každou domácnost

Je to zákon schválnosti. Něco se pokazí v tu nejméně vhodnou chvíli a vy zjistíte, že vám chybí ten správný klíč. Mít doma základní...

Konec zelené nudy. Vyměňte okoukané túje za plot, který mění barvy

Je to skoro jako mor. Projdete se satelitním městečkem a ze všech stran na vás útočí hradba smaragdových tújí, které sice plní účel, ale...

Ušetřete tisíce za řemeslníky. S tímto postupem vymalujete byt jako profík

Pohled na zašedlé stěny či oprýskané rohy dokáže člověku zkazit náladu spolehlivěji než deštivé počasí, nicméně volat okamžitě předražené firmy není nutné. Chopit se...

Třetinu života děláte chybu. Tuhle věc vyhoďte z ložnice, jinak se nevyspíte

Třetinu života strávíme v bezvědomí, přesto často podceňujeme prostředí, kde k tomu dochází. Ložnice není jen odkladiště unavených těl, nýbrž soukromá svatyně regenerace, jejíž...

Není to dřina. Jednoduchý návod, jak mít okna beze šmouh za pár minut

Mytí oken patří pro mnohé k nejméně oblíbeným domácím pracím, kterou raději přenechají drahým profesionálům. Jenže stačí znát pár základních triků a s trochou...

Dvířka, která vydrží: Průvodce pevnými spoji pro každého kutila

Toužíte po nových dvířkách k lince, leč pohled na ceník truhlářů vám zvedá tlak? Pusťte se do díla sami, neboť i s minimálním vybavením...

Přehled měřicí techniky: Kdy stačí klasický metr a kdy vytasit laser?

Možná se ti při pohledu do kufru s nářadím vybaví vzpomínka na dědu, který nedal dopustit na svůj ošoupaný dřevěný nástroj. Klasický skládací dvoumetr...

Tlustá vrstva proti tenké. Souboj technologií, který rozhoduje o ceně fotovoltaiky

Tušíte, co se vlastně skrývá pod sklem panelu, který vám vyrábí elektřinu? Je to tenoučký plátek polovodiče, často tenčí než milimetr, který ale prošel...

Monokrystal, polykrystal, nebo amorfní? Klíčové rozdíly solárních panelů

Chystáte se na střechu montovat fotovoltaiku, ale ztrácíte se v těch názvech? Není panel jako panel. Zatímco jeden se čistotou blíží diamantu, druhý potřebuje...

Proč se vám exotická terasa vlní a černá? Tyto 2 chyby dělá skoro každý

Vypadá to tak snadně. Koupit krásná exotická prkna, pár vrutů, a za víkend je hotovo. Jenže právě u drahých dřevin číhají pasti, které vám...

Otevřít okno na 5 minut nestačí. Zjistěte, kolik litrů vody denně vyprodukujete

Moderní okna skvěle těsní, jenže proměňují byt v akvárium. Čtyřčlenná rodina totiž denně vyprodukuje až čtrnáct litrů vody, která nemá kam uniknout. Důsledkem je...

Zapomeňte na ocet! Obyčejný saponát na nádobí zničí plevel i s kořeny

Bojujete marně s plevelem, spoléháte na ocet a divíte se, že se neustále vrací? Možná děláte základní chybu. Tento oblíbený přírodní pomocník totiž často...

Jak bleskově odmrazit mrazák: Trik s hliníkovou fólií šetří čas i peníze za elektřinu

Je to jedna z nejméně oblíbených domácích prací. Nekonečné čekání, až povolí ledové krusty, zatímco se potraviny ohřívají na lince. Existuje však geniálně jednoduchý...
Reklama
Reklama