Bylinková zahrádka: Jak vytvořit aromatický a funkční záhon

Bylinková zahrádka: Jak vytvořit aromatický a funkční záhon
Bylinková zahrádka je skvělým doplňkem vašeho domova. Kromě toho, že dodává vašemu prostoru příjemnou vůni a estetický vzhled, také poskytuje čerstvé bylinky, které můžete využít při vaření a péči o zdraví. Zde je návod, jak vytvořit aromatický a funkční záhon plný bylinek.
Výběr vhodného místa: Vyberte si vhodné místo pro vaši bylinkovou zahrádku. Většina bylinek vyžaduje slunečné a dobře odvodněné prostředí, takže hledejte místo s přímým slunečním světlem. Přemýšlejte také o dostupnosti vody pro zálivku.

 

Plánování a uspořádání: Přemýšlejte o tom, jaké bylinky chcete pěstovat a jakým způsobem je uspořádat v záhonu. Můžete si vybrat různé možnosti, jako je rozdělení podle vůně, výšky nebo použití bylinek. Uspořádejte záhon tak, aby měly všechny bylinky dostatek prostoru pro růst.

 

Příprava půdy: Připravte půdu pro vaši zahrádku. Zemina by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Odstraňte plevele a odhrňte půdu. Můžete přidat kompost nebo hnojivo, aby se zvýšila úrodnost půdy.

 

Výběr bylinek: Zvolte bylinky, které se vám líbí a které budete rádi používat při vaření. Některé populární bylinky pro zahradu zahrnují bazalku, tymián, rozmarýn, mátu, petržel, oregano a šalvěj. Můžete také zvážit pěstování exotičtějších bylinek, jako je citronová tráva nebo koriandr.

 

Sazenice nebo semena: Můžete si vybrat, zda chcete pěstovat bylinky ze semen nebo zakoupených sazenic. Semena vám umožní začít od začátku a sledovat růst bylinek od samého začátku. Sazenice jsou rychlejší možností, která vám umožní začít s již založenými rostlinami.

 

Zalévání a péče: Zalévejte svou zahrádku pravidelně a udržujte půdu vlhkou. Nicméně se vyvarujte přemokření, protože některé bylinky mohou být citlivé na přemokření. Mimo to pravidelně kontrolujte a odstraňujte plevele, aby se zabránilo jejich růstu.

 

Občerstvení a sběr bylinek: Když vaše bylinky vyrostou, můžete je začít sklízet a využívat při vaření. Sbírejte bylinky ráno, kdy mají nejvyšší koncentraci aromatických látek. Nechte si vždy dostatek bylinek, aby se mohly dále rozrůst.

 

Zimní péče: Některé bylinky jsou trvalky a budou přežívat i v zimě. Ujistěte se, že jste dobře informováni o péči o konkrétní druhy bylinek během zimního období. Některé bylinky mohou vyžadovat přikrytí nebo přesazení dovnitř, aby přečkaly chladné měsíce.

Vytvoření bylinkové zahrádky je skvělým způsobem, jak mít vždy po ruce čerstvé bylinky a vytvořit atraktivní a vonící prvek ve vašem domě. Užijte si radost z pěstování a péče o své bylinky a využijte je při vaření a přípravě skvělých jídel.

 

Zdroj: Zdraví z boží lékárny - Marie Treben

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 03.06.2023
Reklama
Reklama