Použití a obnovitelnost slaměné izolace domu

Použití a obnovitelnost slaměné izolace domu
Použití a obnovitelnost slaměné izolace domu. Jak pracovat s izolací domu z balíků slámy? Kde lze slaměnou izolaci použít, co vydrží? Jak silné musí stěny z ní? Uvádíme základní pravidla.

Kde lze použít izolaci z balíků slámy?

Izolaci z balíků slámy lze použít jak ve stěnách, stropech, tak i na půdách, pokud ji dostatečně ochrání štuk nebo omítka. Můžete ji přidat do domácích interiérů nebo exteriérů se stěnami, pokud je na izolaci použita vodotěsná omítka. Kvůli problémům s hnilobou ale nemůžete použít izolaci z balíků slámy k izolaci základů domů.

Jak dlouho vydrží izolace z balíků slámy?

Izolace z balíků slámy, je-li dostatečně chráněna před deštěm a delším vystavením vlhkosti, může snadno vydržet desetiletí nebo dokonce staletí. Existují živé příklady 100 let starých domů z balíků slámy. Běžně je na své izolační panely z balíků slámy záruka 25 let. Pokud budou dodrženy všechny instalační normy, budovy mohou mít životnost, kterou lze měřit ve staletích.

Jaká je R-hodnota izolace slámových balíků?

Balíky slámy mají hodnotu R kdekoli mezi 2,38 na palec (2,54 cm) až 0,94 na palec, což je podobné jako u skleněných vláken a kamenné vlny. Je o něco nižší než celulózová a stříkaná pěnová izolace s uzavřenými buňkami. Skutečná hodnota R izolace z balíků slámy bude záviset především na tom, jak těsně je zabalena (nebo sbalena). Tato těsnost určuje množství prostoru a vzduchových kapes mezi každým stéblem slámy. Vzhledem k tloušťce stěn ze slaměných balíků při použití balíků plné velikosti může tento typ konstrukce nebo izolace často nabídnout hodnoty R vyšší než R-60.

Jak silná musí být izolace slaměných balíků?

Vezměme průměrnou hodnotu R 2,0 na palec pro balíky slámy. Pokud například potřebujete pro své stěny izolační hodnotu R-16, měli byste hledat izolační panely z balíků slámy o tloušťce 8 palců, tedy 20 cm silné.

Zdroje: Real Milk Paint, Built with Rise, House of Straw, Family Handyman

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.03.2025
Reklama
Reklama