Jak šikovně šetřit v kuchyni

Jak šikovně šetřit v kuchyni
Jak šikovně šetřit v kuchyni. Provoz kuchyně může být energeticky poměrně náročný. Jde proto o to, využít různé triky, jak si ho zefektivnit a zlepšit.  

Nezapomeňte na odmrazování

Pokud jde o odmrazování, je důležité pamatovat na pravidelné odmrazování chladničky s mrazničkou, aby nespotřebovala více energie, než je nutné. Řada moderních ledniček, především těch svislých, je už samoodmrazovacích, ale u starších modelů je nezbytné na odmrazování nezapomínat. Ušetří to spoustu peněz. Vodorovné ledničky je nutné odmrazovat. Vyčistěte prostor za lednicí a mrazničkou, abyste je udrželi v chladu a fungovaly co nejefektivněji.

Předehřejte si teplotu, ale neplýtvejte

Věnujte pozornost tomu, jak dlouho trvá předehřátí vaší trouby, abyste byli připraveni začít vařit, jakmile dosáhne správné teploty. Praxí brzy zjistíte správný okamžik, kdy je nutné vložit pokrm k pečení.

Používejte skleněné a keramické nádobí

V troubě používejte místo kovového nádobí a podnosů skleněné nebo keramické nádobí. Skleněné a keramické materiály udržují teplo lépe než kov, díky čemuž jsou nejefektivnější pro použití v troubě. Pokud jste si jisti, že se neodchýlíte od dodržení správných receptů, můžete dokonce nastavit teplotu nižší, než je potřeba, kvůli zvýšené účinnosti těchto pokrmů.

Použijte špízové náčiní

Vkládání špízových tyček z nerezové oceli do věcí, jako jsou pečené brambory a maso, může podle některých lidí pomoci urychlit jejich vaření. Je to proto, že teplo je během vaření rychleji a rovnoměrněji vedeno skrz jídlo.

Triky při přípravě konkrétních jídel

Naučte se řadu triků při přípravě konkrétních pokrmů, které zrychlí, zefektivní a zlepší jejich přípravu. Pokud připravujete velké jídlo, jako je maso, může se vyplatit nakrájet ho na menší kousky, aby se uvařilo rychleji. Zkraťte dobu vaření brambor tak, že je uvaříte v hrnci, než je opečete v troubě.

Na varné desky použijte ploché nádobí

Pokud máte elektrickou varnou desku, používejte pánve s plochým dnem – čím plnější kontakt má pánev s celou plochou, tím rovnoměrněji se jí bude teplo šířit.

Zdroje: Energy,  Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC

Zdroje foto: pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.03.2025
Reklama
Reklama