
Zvolte si vám nejvíce lahodí
Ušlechtilý obří špenát je vhodný zejména do salátů, protože jeho listy zůstávají křehké, i když rostliny vyrostou do velikosti. Existují různé odrůdy špenátu a vy si můžete vypěstovat takové, které budou nejvíce lahodit vašim mlsným jazýčkům.
Existuje spousta různých odrůd
Například odrůda Winter Giant je neuvěřitelně mrazuvzdorná a může poskytnout čerstvou zeleninu hluboko do zimy pod řádkovým krytem nebo pasivním skleníkem, zatímco America je ideální pro jarní výsadbu, protože odolává teplu déle než jiné odrůdy. Také odrůda Bloomsdale Long Standing dělá čest svému jménu, je nepoddajná.
Jak pěstovat špenát
Špenát je rychle rostoucí plodina, která vám nabídne lahodné listy plné živin po spoustu měsíců v roce, tedy pokud si jeho výsadbu správně načasujete. Preferuje dobře propustnou půdu doplněnou dostatkem kompostu. Ideální je pro něj slunné místo nebo polostín, potřebuje 3-4 hodiny slunečního světla denně. Má rád neutrální půdu, není pro něj vhodná kyselá půda. Pokud jde o zálivku, půda by měla být vlhká do hloubky 2,5 – 3 cm, ale ne mokrá. Příliš teplé počasí nemá rád, listy poté zhořknou. Je dobré špenát pohnojit hnojivem s vysokým obsahem dusíku, protože potřebuje dostatek živin.
Nezapomeňte rostliny vyjednotit
Pro jarní sklizeň vysévejte semena 4-6 týdnů před posledním mrazem a pro podzimní sklizeň vysévejte 6-8 týdnů před prvním mrazem. Sít můžete ve chvíli, kdy se půda dá dobře zpracovávat, což je právě nyní. Zasaďte semena asi 1 cm hluboko a 5 cm od sebe. Jak rostliny vyrostou a vytvoří shluky, vyjednoťte je. Ponechte přibližně každou druhou rostlinu, abyste zbývajícím rostlinám poskytli více prostoru k růstu.
Jak sklízet
Vnější listy každé rostliny by se neměly dotýkat listů jejího souseda. Rostliny dosáhnou plné velikosti asi za pět týdnů. Odlamujte opatrně vnější listy a nechte rostliny znovu vyrůst ze základny.
Tip na jídlo
Nevyhovuje vám konzumace syrového špenátu, protože je příliš agresivní na zuby? Použijte salátový dresink s citronovou šťávou, který může pomoci rozpustit krystaly oxalátů, které způsobují nepříjemné pocity na zubech, když jíte syrový špenát.
Zdroje: The Spruce, Gardenerspath, RHS Gardening, Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com