Bazalka (Ocimum basilicum)
- Roste v bohatých, lehkých, dobře propustných až suchých půdách na slunci.
- Zaštípněte jí špičky, abyste podpořili keřovitost a oddálili kvetení. Abyste měli zásobu po celé léto, je stále nutný pravidelný výsev.
- Listy se sklízejí během vegetačního období a používají se čerstvé nebo sušené.
- Kultivary s fialovými listy mají okrasnou hodnotu.
Kmín obecný (Carum carvi)
- Potřebuje dobře propustnou, úrodnou půda na plném slunci, snáší ale i těžké půdy.
- Listy a kořeny se používají čerstvé jako zelenina, semena se po dozrání používají sušená.
Pažitka (Allium schoenoprasum)
- Žádá si bohatou, dobře propustnou půdu na plném slunci, i když je poměrně tolerantní i k vlhkým podmínkám a těžkým půdám.
- Po odkvětu ji seřízněte až k zemi, aby se vytvořily čerstvé listy.
- Typická je pro ni jemná česneková chuť; v kuchyni se používají listy, cibulky a květiny.
Koriandr (Coriandrum sativum)
- Chce dobře odvodněnou úrodnou půda na plném slunci, i když listy mohou růst dobře i v částečném stínu.
- Listy a kořeny se používají čerstvé, zejména v thajské kuchyni.
- Semena se používají sušená v kari a nakládané zelenině.
Kopr (Anethum graveolens)
- Požaduje dobře odvodněnou neutrální až mírně kyselá půdu a slunce.
- Listy se řežou na jaře a v létě a používají se čerstvé nebo sušené; semena sklízená v létě se používají sušená, obojí se široce používá v kuchyni.
Majoránka obecná (Origanum vulgare)
- Nejlépe roste v dobře odvodněné až suché, neutrální až alkalické půdě na slunci.
- Listy se sklízejí během vegetačního období; sušené se často používají v italské, řecké a mexické kuchyni.
Máta (Mentha spp.)
- Musí mít bohatou, vlhkou půdu na slunci nebo v polostínu, kde se může stát invazivní, proto je nejlepší pěstovat ji v nádobě a pravidelně dělit.
- Silně aromatické listy používané k dochucování a do čaje.
Zdroje: Gardenary, RHS, Gardeners World, Good Food, Tyler Arboretum
Zdroje foto: Freepik.com