Nejznámější druhy bylinek – průvodce pěstováním

Nejznámější druhy bylinek – průvodce pěstováním
Nejznámější druhy bylinek – průvodce pěstováním. V obchodě je sice seženete, ale není nad to, vypěstovat si vlastní na zahrádce. Napovíme stručně, co nejvíce potřebují.    

Bazalka (Ocimum basilicum)

  • Roste v bohatých, lehkých, dobře propustných až suchých půdách na slunci.
  • Zaštípněte jí špičky, abyste podpořili keřovitost a oddálili kvetení. Abyste měli zásobu po celé léto, je stále nutný pravidelný výsev.
  • Listy se sklízejí během vegetačního období a používají se čerstvé nebo sušené.
  • Kultivary s fialovými listy mají okrasnou hodnotu.

Kmín obecný (Carum carvi)

  • Potřebuje dobře propustnou, úrodnou půda na plném slunci, snáší ale i těžké půdy.
  • Listy a kořeny se používají čerstvé jako zelenina, semena se po dozrání používají sušená.

Pažitka (Allium schoenoprasum)

  • Žádá si bohatou, dobře propustnou půdu na plném slunci, i když je poměrně tolerantní i k vlhkým podmínkám a těžkým půdám.
  • Po odkvětu ji seřízněte až k zemi, aby se vytvořily čerstvé listy.
  • Typická je pro ni jemná česneková chuť; v kuchyni se používají listy, cibulky a květiny.

Koriandr (Coriandrum sativum)

  • Chce dobře odvodněnou úrodnou půda na plném slunci, i když listy mohou růst dobře i v částečném stínu.
  • Listy a kořeny se používají čerstvé, zejména v thajské kuchyni.
  • Semena se používají sušená v kari a nakládané zelenině.

Kopr (Anethum graveolens)

  • Požaduje dobře odvodněnou neutrální až mírně kyselá půdu a slunce.
  • Listy se řežou na jaře a v létě a používají se čerstvé nebo sušené; semena sklízená v létě se používají sušená, obojí se široce používá v kuchyni.

Majoránka obecná (Origanum vulgare)

  • Nejlépe roste v dobře odvodněné až suché, neutrální až alkalické půdě na slunci.
  • Listy se sklízejí během vegetačního období; sušené se často používají v italské, řecké a mexické kuchyni.

Máta (Mentha spp.)

  • Musí mít bohatou, vlhkou půdu na slunci nebo v polostínu, kde se může stát invazivní, proto je nejlepší pěstovat ji v nádobě a pravidelně dělit.
  • Silně aromatické listy používané k dochucování a do čaje.

Zdroje: Gardenary, RHS, Gardeners World, Good Food, Tyler Arboretum

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.05.2025
Reklama
Reklama