
Zdroje: Energy, Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC
Zdroje foto: Freepik.com
Mikrovlny hřejí jídlo
Existuje celá řada opatření, která můžete podniknout k omezení množství energie spotřebované při vaření. Mikrovlnná trouba je obecně nejúčinnějším způsobem ohřevu a vaření jídla – je rychlejší, protože dosahuje vyšších teplot, a její menší velikost (na rozdíl od trouby) znamená, že její teplo je více zaměřeno na jídlo. Proto pokud můžete, používejte ji při vaření. Zvládnete s ní připravit širokou paletu jídel.
Používání varné konvice je výhodné, ale má svoje pravidla
Místo vaření vody přímo na sporáku je rychlejší a energeticky úspornější použít k vaření vody konvici a poté ji přelít do hrnce na sporáku, kde se voda vaří v páře a vaří. Pokud používáte konvici k vaření vody, nepřeplňujte ji – mohlo by vám to ušetřit až 300 korun ročně na účtech za elektřinu. Pokud vaříte cokoli v hrnci vodou, ujistěte se, že používáte jen tolik vody, kolik potřebujete k pokrytí jídla, které vaříte – nemá smysl vynakládat energii na vaření vody, kterou ve skutečnosti nepotřebujete.
Vsaďte na sklo a keramiku
V troubě používejte skleněné nebo keramické nádobí místo kovových nádob a plechů. Sklo a keramika si lépe udržují teplo než kov, takže je v troubě nejúčinnější používat. Pokud si jste jisti, že se budete moci odchýlit od receptů, můžete díky zvýšené účinnosti tohoto nádobí dokonce nastavit nižší teplotu, než je potřeba.
Nezapomínejte zavírat dvířka trouby
Věnujte pozornost tomu, jak dlouho trvá předehřátí trouby, abyste mohli začít s pečením, jakmile dosáhne správné teploty a neměli zbytečné prostoje, které znamenají plýtvání energií. Pokud používáte troubu, pečte co nejvíce najednou, abyste využili maximum prostoru a tepla. Pokud si připravujete obědy do práce, má smysl je stejně připravit všechny najednou, takže použití trouby tímto způsobem je ideální. Během pečení nechte dvířka trouby zavřená. Pokaždé, když otevřete dvířka, trouba ztratí až 25 stupňů tepla a následně potřebuje více energie k opětovnému zahřátí.
Dbejte na čistá dvířka
Dbejte na to, aby sklo ve dvířkách trouby bylo čisté, abyste se do něj mohli podívat, nebudete je muset otevírat, abyste zjistili, zda je jídlo hotové. Naopak, pokud používáte elektrickou troubu, vypněte ji deset minut před dokončením pečení jídla. Teplota uvnitř trouby zůstane stejná, takže jídlo se i tak propeče, aniž by trouba spotřebovávala energii.
Pořiďte si horkovzdušnou troubu
Investujte do horkovzdušné trouby, která využívá ventilátory k cirkulaci tepla kolem jídla během vaření. To je energeticky úspornější, protože to znamená, že nemusíte zvyšovat teplotu tak vysoko, jako byste to museli v běžné troubě.
Zdroje: Energy, Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC
Zdroje foto: Freepik.com