Kudy vám v domě uniká nejvíce tepla a jak ztrátám zabránit?

Kudy vám v domě uniká nejvíce tepla a jak ztrátám zabránit?
Ke ztrátám tepla dochází častěji a více rychleji ve starších špatně izolovaných domech, ale může to být problém i novostavby. Nejde jenom o kvalitní zateplení, i různé další kroky mohou výrazně pomoci snížit vaše účty za energii.

Tři největší žrouti energie

K tepelným ztrátám dochází různými způsoby v různých místech bytu a domu, někdy i tam, kde byste to nečekali. Závažnost ztrát závisí na stávající izolaci vašeho domu a opatřeních, která jste přijali k udržení tepla. Špatná izolace stěn může představovat až 35–40 % tepelných ztrát v domácnosti. Jde tedy o největší zdroj tepelných ztrát. Vzhledem k tomu, že horký vzduch stoupá vzhůru, je důležité věnovat velkou pozornost také izolaci střechy, kterou může nenávratně utéct až 25 % tepla. Ztrácíte-li teplo střechou, můžete to přinášet i průvan a potíže s vlhkostí. Do třetice jsou největším zdrojem úniků tepla okna. I zde ho může utéct cca 10 %, ale i více, a to hlavně sáláním přes zasklení a špatným těsněním. Výměna oken není vždy nutností, pokud nemáte opravdu stará a netěsnící. V tom případě nejenom zabráníte nadměrným únikům tepla a průvanu, ale také zlepšíte izolaci vůči hluku. Někdy pomohou i drobnější opatření včetně silnějších závěsů přes okna. Rozhodně nepodceňujte ochranu proti průvanu kolem oken a dveří. Zdá se to jako maličkost, ale i taková opatření ročně přinesou úsporu v řádu stovek, ne-li tisíců korun.

Naučte se ovládat provoz kotle

Ovšem i podlahou uniká teplo, a to zhruba v 10 %. Pokud podlahu izolujete, můžete klidně zabránit i 92 % ztrátám z uvedených 10 %. Z dlouhodobého pohledu se to rozhodně vyplatí, ačkoliv to přinese poměrně vysoké finanční náklady. Užitečný je zásah a renovace podlah u starších domů. Měli byste se soustředit také na provoz kotle, kterým dům či byt vytápíte. Obvykle mají kotle nastavenu z továrny teplotu cca 75 °C. Voda ale efektivněji kondenzuje při 60 °C. Máme na mysli teplotu vody, která z kotle vytéká do rozvodů v rourách. Při této teplotě v kotli snadněji kondenzuje vodní pára. Kotel poté lépe rekuperuje latentní teplo z tohoto odpařování, které by se jinak ztratilo. Proto si správné nastavení kotle rozhodně vyzkoušejte, i to přinese výrazné úspory.

Termostat pro každou místnost je nezbytností

Seznamte se podrobně s ovládacími prvky svého topení a pracujte s nimi. Termostaty a časovače mají velký význam. Vyplatí se mít termostat v každé místnosti, aby bylo možné zoptimalizovat teplotu. Zatímco v ložnici vám postačí 18 °C, v obývacím pokoji to ale bude už 20 °C a více. Zásadní chybou je mít jediný termostat pro byt na chodbě. Ten totiž pak reguluje teplotu jenom v jejím prostoru. V důsledku toho bude v místnostech na jižní straně domu příliš teplo, na severní zase zima. Proto je důležité mít v každé místnosti samostatnou regulaci, což u současných topných systémů už nebývá problém. Na radiátor se jednoduše instaluje termostatický radiátorový ventil. K nastavení teploty v každé místnosti lze použít centrální ovladač nebo mobilní zařízení podle vlastní potřeby. Teplotu v místnosti můžete regulovat také na samotných ventilech i prostřednictvím dalších chytrých zařízení. Při výměně starších ventilů za novější nemusíte ani topný systém vypouštět, protože starý ventil se jednoduše odšroubuje a na jeho místo se nasadí nový.

Využijte odrazné fólie

Existuje i řada drobných triků, které vám rovněž pomohou minimalizovat ztráty tepla. Vyplatí se instalovat za radiátor odraznou fólii. Ta potom odrazí teplo zpátky do místnosti a nebudete vytápět zbytečně zeď. Samozřejmostí by mělo být krátké a intenzivní větrání. S ním se neochladí ani zdi, ani nábytek a svěží vzduch venku se poměrně rychle zahřeje. Pokud jde o regulaci topení, optimální je udržování konstantní teploty v místnostech. Jestliže odcházíte pouze na pár hodin, výrazné stahování kohoutů topení nemá smysl. Vyhřátí místností po návratu je potom nákladnější, než kdybyste topení stáhli jenom mírně. Stáhnout topidlo na minimum se vyplatí jenom při delší nepřítomnosti. Kotle mívají možnost časového nastavení, kterým si můžete naprogramovat zapnutí topení krátce před svým příjezdem.

Zdroje:

Jack Woodlfield - Homebuilding

Tobias Roberts - Buildwithrise

Zdroj fotografie: freepik.com 

 



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 12.02.2024
Reklama
Reklama